Rusija

Milujuni hektara Sibira u plamenu, stotine gradova zatrpano dimom

"Ukupno 123 požara zahvatila su prostor od 1.215.960 hektara, a ugašeno je 17 požara u devet okruga, tri požara su lokalizirana, dok se 106 požara nadzire, prenosi TASS.
Vijesti / Svijet | 02. 08. 2019. u 08:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotine ruskih gradova zatrpani su jakim dimom od požara u Sibiru i na Dalekom istoku, a čini se da se plamenovi šire u udaljenim terenima.

Požari koji već danima traju u ruskom regiji Jakutija proširili su se na više od 1,2 milijuna hektara, navodi se na web stranici regionalnog ureda ruskog Ministarstva za izvanredne situacije.

"Ukupno 123 požara zahvatila su prostor od 1.215.960 hektara, a ugašeno je 17 požara u devet okruga, tri požara su lokalizirana, dok se 106 požara nadzire, prenosi TASS.

Najteža situacija s požarima je na sjeveru regije, zbog čega su poduzete preventivne mjere.

U regiji Krasnojarsk požarima je zahvaćeno milijun i 109 tisuća hektara, što je više nego u četvrtak kada je gorjelo 1,09 milijuna hektara.

U gašenju požara sudjeluju 734 osobe, a od jučer pomaže i vojska sa 10 aviona IL-76 i 10 vojnih transportnih helikoptera.

Od srijede požari tinjaju i u regiji Irkutsk, gdje su zahvatili nekoliko stotina hektara zemlje.

Velika većina požarišta je na područjima koja su teško dostupna.

Izvor fotografije Twitter / Sibir u plamenu (klikni za veću fotografiju)

Iako požari nisu zahvatili naseljena područja, gust dim iz njih pogađa oko 800 zajednica, rekli su dužnosnici, uključujući velike gradove Novosibirsk, Krasnojarsk i Chita, prenosi AP.

 Na snimku ruske televizije prikazani su avioni koji bacaju vodu na požarišta dok se diže dim usred ogromnih stabala.

Izvanredno stanje proglašeno je u regijama Irkutsk, Buryatia, Sakha i Krasnoyarsk.

U istočnom sibirskom gradu Chita, 4.700 kilometara istočno od Moskve, središte grada bilo je prekriveno gustom sivom bojom dok ga je posjetio premijer Dmitrij Medvedev, koji je pozvao na efikasno korištenje lokalnih resursa u borbi protiv požara.

Ruska vojska pridružila se vatrogasnim naporima, slanjem transportnih aviona i helikoptera.

Meteorolozi kažu da se očekuje kiša u nekim požarima zahvaćenim područjima, ali nedovoljno za gašenje vatre, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Vjeruje se da su neki požari započeli udarima munje. Ruski istražni odbor priopćio je u četvrtak da šalje predstavnike u regiju radi ispitivanja uzroka požara.

Kopirati
Drag cursor here to close