Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a,

Milivoj Petković traži prijevremeno puštanje iz zatvora

Petković je veći dio kazne služio u pritvorskoj jedinici UN u Hagu, od travnja 2004, a trenutno je u belgijskom zatvoru, gdje je premješten u rujnu 2020. godine.
Vijesti / Svijet | 07. 09. 2021. u 07:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Milivoj Petković

Milivoj Petković, jedan od zapovjednika HVO-a kojeg je Haški tribunal 2013. godine osudio na 20 godina zatvora za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, zatražio je prijevremeno oslobađanje pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Petkovićevi odvjetnici Vesna Alaburić i Davor Lazić u zahtjevu Mehanizmu navode da Petković ne osporava, ne negira niti na bilo koji način relativizira težinu zločina za koje je osuđen, što se jasno vidi i njegovom ranijem zahtjevu za prijevremeno oslobađanje, javlja Avaz.

''Petković je cijeli profesionalni život bio vojno lice. Nikada nije bio politički angažiran, niti je imao bilo kakvu političku funkciju. Štoviše, relevantni zakoni u bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj strogo su zabranjivali političko angažiranje vojnog osoblja'', navodi se u zahtjevu.

Dodali su da će Petković, ako mu se odobri prijevremeno puštanje na slobodu, prihvatiti i poštovati sve uvjete koje predsjednik Suda može smatrati odgovarajućim i neophodnim.

Petković je, zajedno s ostalih pet bivših dužnosnika Herceg-Bosne u svibnju 2013. osuđen za zločine protiv čovječnosti, kršenje zakona i običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija u razdoblju između 1992. i 1994. godine.

Petković je veći dio kazne služio u pritvorskoj jedinici UN u Hagu, od travnja 2004, a trenutno je u belgijskom zatvoru, gdje je premješten u rujnu 2020. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close