Počinje istraga

Milanović: Ovo je ozbiljan incident

Vijesti / Svijet | 11. 03. 2022. u 11:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti zbog pada bespilotne letjelice u Zagrebu.

Podsjetimo, sinoć oko 23 sati na zagrebački Jarun pala je bespilotna letjelica ruske proizvodnje, prenosi Index.hr

"Znamo kakav je objekt doletio. Letio je iznad Mađarske preko 40 minuta, u hrvatskom prostoru letio je manje od 7 minuta. Ovo je ozbiljan incident", rekao je predsjednik.

Istraga

"Pozivam građane da budu mirni. Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba", rekao je.

"Nisam vidio da je netko o ovom izvijestio na BBC-ju i Al Jazeeri, kao da je pala kiša", rekao je.

"Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo nitko nije primijetio. Pitanje je je li Hrvatska s ovom razinom obrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem zračnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera", rekao je Milanović.

"Činjenice će se utvrđivati. Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine, srušila se iznad Zagreba kad je nestala bez goriva", rekao je.

"Nisam se čuo s Orbanom, Plenković ga je vidio u Francuskoj. I Mađarska je trebala imati podatke u najkraćem mogućem vremenu, a nije se dogodilo ništa", rekao je Milanović.

Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost

"Događaj je ozbiljan. Sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost će biti kad se premijer i ja dogovorimo. Brifiran sam prije pola sata. Sjednica Vijeća u formatu koji se koristi kao prilika za fotografiranje nema smisla. Kad me u ovakvom trenutku nazove premijer, kad se čujem s ljudima koji nešto znaju, kad se čujem s gradonačelnikom, to je to. Vijeće nije operativno tijelo", rekao je.

"U ovom stanju je naša protuzračna obrana koliko se u nju ulaže. U tom smislu ovisimo o zapadnim saveznicima, sve dok ne dobijemo 12 zrakoplova, koji će isto biti beskorisni dok se u njih ne ulože neka sredstva", rekao je.

"I u najboljim okolnostima, ovo je takva izvanredna i nepredviđena situacija da morate ovisiti o partnerima i članicama NATO-a, koje nam nisu nesklone, i očito je kod njih došlo do nekog propusta", rekao je.

"Nema potrebe da se poziva ukrajinskog veleposlanika na razgovor, tamo je rat i stvari su izvan kontrole. Ne znam što bismo dobili time. Samo se nadamo da se to više neće dogoditi. To je letjelo 1000 kilometara", rekao je predsjednik.

"Šef NATO-a je tehnička osoba, to smo gledali i u vrijeme bombardiranja Srbije, glavni tajnik NATO-a je koordinator, on govori u ime Saveza i često kaže stvari koje nisu koordinirane. Nema smisla ga prozivati. Naučit ćemo nešto iz ovoga. Nije se dogodilo ništa", rekao je Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close