Donošenje nužnih mjera

Merkel pozvala da se pred klimatskim promjenama učini 'sve što nam je kao ljudima moguće'

'Možemo i moramo učiniti sve što nam je kao ljudima moguće kako bismo svladali taj izazov čovječanstvu', rekla je kancelarka čiju vladu optužuju da kasni s donošenjem nužnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova.
Vijesti / Svijet | 31. 05. 2019. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak da se 'učini sve što nam je kao ljudima moguće' kako bismo odgovorili na klimatske promjene i obećala je da će učiniti 'sve što je u njezinoj ovlasti' u vezi s tim pitanjem, u govoru na Harvardovu sveučilištu

'Možemo i moramo učiniti sve što nam je kao ljudima moguće kako bismo svladali taj izazov čovječanstvu', rekla je kancelarka čiju vladu optužuju da kasni s donošenjem nužnih mjera za smanjenje emisije stakleničkih plinova.

'To je još moguće, ali svatko od nas mora obaviti svoj dio i, to kažem s dozom samokritike, obaviti bolje', rekla je u govoru koji je uglavnom održala na njemačkom, u prigodi tradicionalne svečanosti predaje diploma na uglednom američkom sveučilištu.

'Zato ću učiniti sve što je u mojoj ovlasti kako bi Njemačka do 2050. ostvarila svoj cilj klimatske neutralnosti', dodala je 64-godišnja kancelarka kojoj je prije toga dodijeljen počasni doktorat sveučilišta.

U govoru koji je često bio prekidan pljeskom, Merkel čija je koalicijska vlada loše prošla na europskim izborima, hvalila je prednosti europskog projekta, prekoatlantskog partnerstva, multilateralnosti i poštovanja ljudskih prava.

Ne spominjući izravno Donalda Trumpa s kojim je, kao što je poznato, u teškim odnosima, izrazila je žaljenje zbog napada na slobodnu trgovinu, na svakojake 'zidove' i 'laži koje se prikazuju kao istina'.

'Dobre odgovore na teška pitanja možemo dati ako pokušamo promatrati svijet očima drugih ljudi' i 'ako ne postupamo prenagljeno', istaknula je, pozivajući studente da demokraciju i mir 'ne shvaćaju kao nešto što je zauvijek zajamčeno'.

Kancelarka koja je na vlasti od 2005. i kojoj mandat istječe 2021., bila je zagonetna u vezi sa skorim krajem mandata.

'Moramo biti spremni završiti stvari kako bismo osjetili čar novog početka', rekla je.

'Tko zna što mi život donosi nakon moje političke karijere? To je otvoreno pitanje. Jedno je sigurno: bit će to nešto drukčije, nešto novo', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close