Uoči početka summita EU-a

Merkel napadnuta na sastanku EPP-a

Optužili Merkel za nedovoljno poštuje interese EPP-a, kao i da na summitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Webera.
Vijesti / Svijet | 01. 07. 2019. u 08:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački list "Welt" objavio je da je kancelarka Angela Merkel žestoko napadnuta sinoć na sastanku čelnika Europske narodne stranke (EPP) u Bruxellesu, uoči početka summita EU, i da je "izolrana".

Agencija Ansa prenosi da njemački "Welt", pozivajući se na neimenovani izvor, piše da je više lidera EPP-a, među kojima i bugarski premijer Bojko Borisov, optužilo Merkel za nedovoljno poštuje interese EPP-a, kao i da na summitu G20 u japanskom gradu Osaki nije učinila dovoljno za Manfreda Webera.

Njemački konzervativac je važio za glavnog kandidata za predsjednika Europske komisije, ali je nakon Osake u prvi plan isplivao nizozemski socijaldemokrata Frans Timmermans.

Politico.eu izvijestio je o "pobuni" u EPP-u protiv prijedloga da Frans Timmermans postane novi predsjednik Europske komisije, a sve to uoči izvanrednog summita EU-a čiji je početak, inače, sinoć kasnio upravo zbog dužeg trajanja sastanka lidera EPP-a.

Politico navodi da sporazum s dvodnevnog summita G20, u Osaki, sada izgleda "poput slijepe ulice".

Navodi se i da su lideri EU-a koji su stizali na summit sinoć ukazivali na to da je u EPP-u, kojoj pripadaju i  predstavnici Kršćanske-demokratske unije na čijem je čelu do nedavno bila Angela Merkel, došlo do pobune te da je Merkel prva izašla sa sastanka lidera EPP-a.

Prema izjavi koju je glavni tajnik njemačkih demokršćana  Paul Ziemiak dao javnom servisu ARD-a, on izgleda da nije spreman da se odrekne Manfreda Webera kao vodećeg kandidata za predsjednika Europske komisije.

"On ima najveći blok iza sebe... zbog toga Manfred Weber treba da postane predsjednik Europske komisije. Bilo šta drugo bilo bi nezamislivo", kazao je Ziemiak.

Prema informacijama Politica dobivenim od tri neimenovane diplomate, dogovor najvjerojatnije neće biti postignut, a jedan od njih je čak rekao da se priča o održavanju novog summita EU-a, potencijalni datum je 15. srpanj.

Čelnici zemalja članica EU-a, koji su se okupili u nedjelju navečer na izvanrednom summitu kako bi izabrali novo vodstvo europskih institucija. Summit je počeo s oko tri i pol sata zakašnjenja zbog konzultacija koje su se vodile na bilateralnoj i multilateralnoj razini.

Kopirati
Drag cursor here to close