Problemi zbog Navalnog

Merkel i Putin se sukobili tijekom posjete njemačke kancelarke

Razgovori, koji dolaze u vrijeme dok se Merkel priprema da odstupi nakon saveznih izbora u narednom mjesecu, podudarili su se prvom godišnjicom trovanja Navalnog, incidenta koji je zategnuo rusko-njemačke odnose.
Vijesti / Svijet | 20. 08. 2021. u 20:28

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je iskoristila svoju finalnu službenu posjetu Rusiji kako bi poručila predsjedniku Vladimiru Putinu da oslobodi kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, ali je čelnik Kremlja odbio to tvrdeći da je njegova zatvorska kazna nevezana s politikom.

Razgovori, koji dolaze u vrijeme dok se Merkel priprema da odstupi nakon saveznih izbora u narednom mjesecu, podudarili su se prvom godišnjicom trovanja Navalnog, incidenta koji je zategnuo rusko-njemačke odnose.

Depresivna situacija

Navalni je zračnim putem prebačen u Njemačku prošle godine nakon što je bi otrovan, kako Zapad navodi, vojnim nervnim agensom. Moskva odbacuje te navode i tvrdi da je to prljava zapadna kampanja. Navalni je uhapšen nakon što se vratio u Rusiju.

''Razgovarali smo o depresivnoj situaciji s Aleksejom Navalnim'', izjavila je njemačka čelnica novinarima nakon razgovora.       

''Još jednom sam zatražila od predsjednika da oslobodi Navalnog i jasno sam poručila da ostajemo pri svom stavu'', kazala je.

Putin je odbacio tvrdnje Merkel, ne nazivajući Navalnog po imenu, spominjući ga samo kao „subjekta“.

''Što se tiče subjekta o kome je riječ, nismo ga osudili zbog političkih aktivnosti nego zbog prekršaja protiv stranih partnera'', izjavio je Putin, misleći na slučaj pronevjere.       

''Kada je riječ o političkim aktivnostima, nitko se ne bi trebao kriti iza političkih aktivnosti kako bi provodio poslovne projekte, dok krši zakon'', kazao je.

Tri sata razgovora

Na konferenciji za novinare nakon razgovora koji su trajali skoro tri sata, dvoje čelnika izjavilo je da su raspravljali o Afganistanu, Libiji i plinovodu Sjeverni tok 2 od Rusije do Njemačke.

Putin je izjavio novinarima da je ostalo nedovršeno samo 15 kilometara plinovoda koji prolazi ispod mora i kome se SAD protive zbog zaobilaženja Ukrajine.

Merkel je izjavila da je zatražila od Putina da produži ruski sporazum s Ukrajinom o tranzitu plina koji ističe u 2024.

Putin je izjavio novinarima kako Rusija planira u potpunosti ispoštovati svoje obveze i da je Moskva spremna produžiti sporazum iza 2024. ali da je za to potrebno više detalja.

Putin je, međutim, kazao kako ima utisak da je čelništvo u Ukrajini odlučilo da se suprotstavi mirnom rješenju sukoba u istočnoj Ukrajini i kako izgleda da se Kijev priprema da usvoji zakonodavstvo koje bi bilo ravno jednostranom napuštanju mirovnog sporazuma.

Afganistan nije u ruskom interesu

Govoreći o Afganistanu, Putin je izjavio da nije u ruskom interesu da se oslanja na rezultate američke vojne kampanje u toj zemlji  i da je bitno uspostaviti dobrosusjedske odnos s Afganistanom.

Merkel bi trebala odstupiti s kancelarske pozicije nakon izbora 26. rujna i okončati svoju 16-godišnju vladavinu, dok se Putin, koji je na vlasti duže od dva desetljeća, spominje kao kandidat na izborima u 2024. godini, iako još nije izjavio da li će se natjecati.

Merkel (67), odrastala je u bivšoj Istočnoj Njemačkoj koja je uživala podršku Moskve, i govori ruski jezik, dok je Putin,(68) imao bazu u Dresdenu tijekom Hladnog rata kao oficir KGB-a i govori njemački jezik, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close