Merkel i Putin najavili razgovor

Njemačka želi da Rusija finalizira primirje u Siriji skupa sa SAD-om

Merkel i Putin raspravljaju o Siriji, Ukrajini i energetici
Vijesti / Svijet | 13. 08. 2018. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom susreta u Berlinu u subotu razgovarat će o ratu u Siriji, sukobu u istočnoj Ukrajini i spornom plinovodu koji bi doveo ruski plin u Njemačku, priopćio je u ponedjeljak glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Dvoje čelnika, koji su se zadnji put sastali u svibnju, dat će izjave u 16 sati po srednjoeuropskom vremenu uoči početka razgovora u palati Maseberg izvan njemačke prijestolnice, priopćio je Sibert, dodajući da novinari neće moći postavljati pitanja Merkel i Putinu.   

''Možete očekivati da će se razgovori usmjeriti na bilateralne odnose, naravno o pitanju sirijskog sukoba, kao i o situaciji u istočnoj Ukrajini'', kazao je on.

Njemačka želi da Rusija finalizira primirje u Siriji skupa sa Sjedinjenim Državama, kao i da riješi sukob u istočnoj Ukrajini, gdje Kremlj podržava separatiste protiv vladinih snaga.

Odnosi između dvije zemlje također su opterećeni projektom Sjeverni tok 2 koji bi direktno prebacivao plin iz Rusije ispod Baltičkog mora do Njemačke.

Washington tvrdi da će projekat ojačati njemačku ovisnost o ruskim energentima. Ukrajina strahuje da bi plinovod omogućio Rusiji da je izbaci iz unosnog posla. Njemački istočnoeuropski susjedi, nervozni zbog ruskog približavanja, također su izrazili brige zbog projekta.

Seibert je izjavio da je Europska unija u razgovorima s Rusijom kako bi osigurala da Ukrajina nastavi igrati ulogu u unosnom poslu tranzita energenata nakon dovršenja projekta Sjeverni tok 2.  

Upitan je li Rusija nagovijestila spremnost u razgovorima da ispuni europske zahtjeve da Ukrajina ostane provodnik za ruski plin, Seibert je odgovorio: "Razgovori još nisu zaključeni".

Merkel i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas sastali su se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom u Berlinu prošlog mjeseca, skupa s načelnikom ruskog generalstožera Valerijem Gerasimovim, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close