Prosvjed

Meksiko: Aktivisti na ulicama traže sigurne i legalne abortuse

Državnim Kongresom dominira ljevičarski Pokret za nacionalnu obnovu kojeg čine nekoliko stranaka, a najavili su da će podržati nacrt zakona
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2019. u 16:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti u Meksiku izašli su ovog vikenda na ulice u velikim gradovima kako bi zahtijevali sigurne i legalne abortuse, a mnogi su nosili zelene bandane koje su postale simbol pokreta za pravo abortusa u Latinskoj Americi.

Prosvjedi na Međunarodni dan sigurnog abortusa uslijedili su nakon što je meksička država Oaxaca u srijedu odobrila prijedlog zakona o legalizaciji abortusa, čime je postala tek druga regija u toj zemlji, nakon Mexico Cityja, koja je legalizirala abortus.

Predsjednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador početkom ovog mjeseca uputio je prijedlog zakona saveznom Kongresu koji bi, ako bude podržan, trebao amnestirati žene koje izdržavaju zatvorske kazne zbog abortusa, a koji se smatra zločinom u svim državama, osim u Oaxacai i glavnom gradu.

Državnim Kongresom dominira ljevičarski Pokret za nacionalnu obnovu kojeg čine nekoliko stranaka, a najavili su da će podržati nacrt zakona, javio je Reuters.

Meksiko je dominantno konzervativna rimokatolička država, a predsjednik zemlje nije zauzeo jasan stav o ovom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close