I drugim zemljama koje su bombardirali

Medvedev SAD-u i UN-u: Platite odštetu Jugoslaviji za bombardovanje

A što je s plaćanjem odštete koju su SAD prouzrokovale Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a?
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2022. u 08:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je donjela rezoluciju da Rusija plati odštetu Ukrajini, Generalna skupština Ujedinjenih naroda sada treba pozvati SAD da plate odštetu Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i drugim zemljama, izjavio je zamjenik predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrij Medvedev.

''Trebalo bi da usvoje istu preporuku o plaćanju potpune odštete koju su SAD prouzrokovale Koreji, Vijetnamu, Iraku, Jugoslaviji i mnogim drugim zemljama koje su stradale od Amerikanaca i NATO-a'', napisao je Medvedev sinoć na svom Telegram kanalu, komentirajući glasovanje UN o rezoluciji kojom se priznaje neophodnost uspostavljanja mehanizma kako bi Rusija platila ratnu odštetu Ukrajini, prenio je TASS.

U drugom slučaju, to ''izgleda kao početak agonije Ujedinjenih nacija kao ključne međunarodne institucije za pomirenje'', naglasio je on.

Prema njegovim riječima, rezolucija treba da legalizira planove Zapada da koristi zamrznutu imovinu Rusije.

''Anglosaksonci očigledno nastoje da stvore pravnu osnovu za krađu ilegalno zarobljenih ruskih sredstava'', dodao je Medvedev.

Kopirati
Drag cursor here to close