Ozbiljna stvari

Medvedev prijeti nuklearnim oružjem ako se pokuša ponovno preuzeti Krim

Zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti smatra da bi pokušaj ponovnog preuzimanja Krima bio zadiranje u postojanje Rusije
Vijesti / Svijet | 24. 03. 2023. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pokušaj ponovnog preuzimanja Krima Rusija će smatrati prijetnjom postojanju države koja joj daje pravo da koristi bilo koju vrstu oružja, uključujući nuklearni arsenal, izjavio je zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev u petak, javlja Anadolija.

Odgovarajući na pitanja korisnika ruske društvene mreže VK, Medvedev je rekao da bez pomoći NATO-a režim u Kijevu ne bi postojao nedelju dana.

"Ako govorimo o nekim ozbiljnim stvarima u vezi s pokušajem povratka Krima, o tome sam rekao i pisao, sasvim je očigledno da je to osnova za upotrebu svih sredstava zaštite, uključujući i ona predviđena osnovama doktrina nuklearnog odvraćanja. Pokušaj otkidanja dijela države znači zadiranje u postojanje same države. Sasvim je očigledno da postoje razlozi za upotrebu bilo koje vrste oružja. Nadam se da naši prijatelji preko okeana to razumiju", naveo je on.

Na pitanje da uporedi rusku i američku vojsku, Medvedev je rekao da je to moguće samo tijekom vojnog sukoba.

Dodao je da nije ispravno reći da je američka vojska najjača, a ruska druga najjača sila na svijetu, jer ako se sukobe, neće biti pobjednika - sukob će se neminovno pretvoriti u nuklearni rat, a obje zemlje imaju sposobnosti da izvedu napad čije su posljedice strašne.

"Reći ću samo jedno, što je već očigledno. Ruska Federacija nije u ratu s Ukrajinom, naša zemlja je u ratu sa 3,6 milijuna predstavnika NATO vojske. Rusija se bori s populacijom od 800 milijuna ljudi, koja snabdijeva opremom, oružjem i novcem režim u Kijevu", dodao je Medvedev.

Rekao je i da će pokušaji da se reformiše Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i da se stalnim članovima oduzme pravo veta, dovesti do kraja te organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close