Velika Britanija

May upozorila da se Brexit neće dogoditi bez usvajanja sporazuma

Britanski zastupnici trebali bi glasovati po drugi put u utorak o sporazumu, koji su prethodno velikom većinom glasova odbili u siječnju.
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2019. u 17:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerka Theresa May pokušala je izvrši pritisak na britanske zastupnike kako bi prihvatili njezin sporazum o Brexitu, upozoravajući da Britanija nikada ne bi mogla napustiti Europsku uniju ukoliko budu glasovali protiv sporazuma idući tjednan. 

Pokušavajući izbjeći drugi poraz svog nepopularnog sporazuma, May je također apelirala na EU da joj pomogne "još jednim naporom" kako bi sporazum bio usvojen u skeptičnom parlamentu. 

Britanski zastupnici trebali bi glasovati po drugi put u utorak o sporazumu, koji su prethodno velikom većinom glasova odbili u siječnju. Ukoliko parlament opet odbije sporazum, zastupnici će glasovati o tome da li da napuste EU bez sporazuma - što bi vjerojatno bilo odbijeno - ili da zatraže od EU da odgodi Brexit  od prvobitno planiranog datuma odlaska 29. ožujka. 

''Podržite to, i Ujedinjeno Kraljevstvo će napustiti Europsku uniju. Odbacite ga, i nitko ne zna šta bi se moglo dogodiet'', izjavila je May. 

U govoru tvorničkim radnicima u žestokom uporištu pristalica Brexita u lučkom gradu Grimsbyju u sjevernoj Engleskoj, May je izjavila da bi odgoda mogla dovesti do "još mjeseci i godina polemiziranja" oko britanskog napuštanja  EU. 

''Ako krenemo tim putem, moguće je da nikada ne napustimo EU'', izjavila je May radnicima u tvornici na energiju vjetra u danskom vlasništvu, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close