Napadi na Siriju

May: Napad na Siriju bio je ispravan i legalan; Francuzi zaprijetili novim vojnim intervencijama

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.
Vijesti / Svijet | 14. 04. 2018. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May izjavila je u subotu da je bilo ispravno i legalno narediti napade krstarećim raketama na Siriju nakon kemijskog napada na civile u gradu Dumi. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je pak "da će biti i druge vojne intervencije" u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji.

May je rekla kako je svrha zračnih udara bila spriječiti sirijske vlasti da i ubuduće koriste kemijsko oružje te poslati poruku svijetu da je neprihvatljivo koristiti takvo oružje.

"Bilo je ispravno je i legalno poduzeti vojnu akciju zajedno s našim najbližim saveznicima kako bi ublažili daljnje patnje ljudi onesposobljavanjem kemijskog oružja sirijskog režima", kazala je britanska premijerka.

U ponedjeljak u parlamentu

May je kazala da će održati obraćanje u parlamentu u ponedjeljak.

Po njezinim riječima, obavještajna izvješća ukazuju na to da je sirijska vlada odgovorna za napad u Dumi prošle subote.

"Pouzdani obavještajni podaci ukazuju na to da su sirijski vojni dužnosnici koordinirali korištenje klora u Dumi 7. travnja. Ni jedna druga skupina nije mogla izvesti taj napad", istaknula je. "Oporba ne upravlja helikopterima niti koristi bojler bombe".

Francuska prijeti

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian upozorio je u subotu ''da će biti i druge vojne intervencije'' u slučaju novog kemijskog napada u Siriji, nakon savezničkih napada u noći s petka na subotu u toj zemlji.

''Glede kemijskog oružja, postoji crvena linija koju se ne smije preći, a ako je se pređe bit će nove intervencije'', izjavio je ministar na tv postaji BFMTV, dodajući: ''No, mislim da da je lekcija naučena''.

Naglasio je, međutim, da posjet krajem svibnja francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Rusiji, saveznici Damaska, “nije doveden u pitanje”.

Kopirati
Drag cursor here to close