Tijela se raspadaju

Masovna grobnica u srcu Pariza

Istraga lista kaže da su desetine tijela "goli, raspadaju se, nagomilane na nosilima, sa širom otvorenim očima''.
Vijesti / Svijet | 29. 11. 2019. u 09:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Ilustracija

Centar za doniranje ljudskog tijela na Sveučilištuti u Parizu privremeno je zatvoren dok se provodi vladina istraga o njegovom nesavjesnom radu.

Tisuće tijela ostavljeno je da se raspadaju u nesanitarnim uvjetima u Centru za doniranje ljudskih tijela na Univerzitetu Paris-Descartes, navode izvještaji. Navodno su neka tijela i njihovi dijelovi prodavani privatnim kompanijama, javio je BBC.

O otkrićima je prvi izvijestio francuski list L'Express u utorak. Istraga lista kaže da su desetine leševa "goli, raspadaju se, nagomilane na nosilima, sa širom otvorenim očima".

U dokumentu je centar opisan kao "masovna grobnica u srcu Pariza". Sveučilište je priznalo istragu i izvinilo se obiteljima donatora tijela.

U priopćenju na svojoj web stranici, Sveučilište je priznalo da prakse centra nisu bile "društveno prihvatljive po pitanju dostojanstva čovjeka".

''Sveučilište Pariz-Descartes želi se izviniti obiteljima zbog ove situacije. Sveučilište želi pojasniti i potvrditi svoju punu posvećenost dostojanstvu donatora i njihovih obitelji'', navodi se u saopćenju.

Francuska unija za besplatnu medicinu (UFML) priopćila je da će podnijeti žalbu. Predsjednik sindikata Jerome Marty rekao je za Franceinfo da je ovaj slučaj okaljao medicinsku profesiju.

Kopirati
Drag cursor here to close