Policija čuva

Markov trg i dalje blokiran, na misu se može tek nakon legitimacije

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2020. u 19:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sukladno zakonskim ovlastima, policija je od ponedjeljka, 12. listopada 2020. godine na dijelu Trga svetog Marka, privremeno ograničila pristup i kretanje, a sukladno članku 51. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, priopćeno je u utorak iz MUP-a RH.

Ograničenje pristupa i kretanja odnosi se na prostor Trga svetog Marka između objekata Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske koji je ograđen fizičkim preprekama, dok će na pristupnim pravcima policijski službenici obavljati kontrolu osoba te provjeravati opravdanost razloga njihovog ulaska u štićenu zonu.

Time dio Markovog trga postaje zona u kojoj je privremeno ograničen pristup ili kretanje koje će trajati do implementacije odgovarajućih sustava tehničke zaštite za zaprječivanje kretanje osoba i vozila, a u štićenu zonu mogu ući zaposlenici Hrvatskog Sabora i Vlade RH te osobe koje dokažu opravdan interes (npr. dostava, osobe s poslovnim obvezama).

Vezano uz kretanje sugrađana – stanara navedenog područja, iz MUP-a izvješćuju kako im je omogućen pristup stambenim prostorima i kretanje u zoni uz provođenje kontrole na pristupnim pravcima.

Za turističke posjete, bez ikakvih ograničenja dostupan je dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan prostora na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje, dok će sudjelovanje u vjerskim obredima biti omogućeno vjernicima nakon provedene kontrole osoba.

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu, dok će policijski službenici obavljati kontrolu i pregled sudionika na kontrolnim punktovima prilaznih pravaca.

Ograničenja kretanja na dijelu Trga svetog Marka bit će na snazi do implementacije odgovarajućih trajnih sustava tehničke zaštite za onemogućavanje neovlaštenog ulaska osoba i vozila, odnosno dok se ne postignu prihvatljivi sigurnosni uvjeti na navedenom prostoru.

Regulacija prometa motornih vozila na Trgu Svetog Marka se nije mijenjala, priopćeno je iz MUP-a RH.

Kopirati
Drag cursor here to close