Veliki izazov

Mario Draghi položio zakletvu kao talijanski premijer

Ukoliko uspije u svojim naumima, Draghi će vjerojatno ojačati kompletnu eurozonu, koja se dugo vremena nosi s talijanskim ekonomskim problemima.
Vijesti / Svijet | 13. 02. 2021. u 16:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši čelnik Europske Centralne banke Mario Draghi u nedjelju je položio zakletvu pred predsjednikom države Sergiom Mattarellom, kao predsjednik vlade nacionalnog jedinstva koja bi se suprotstavila krizi s koronavirusom i ekonomskom padu.

Sve osim jedne od najvećih talijanskih stranaka izrazile su mu podršku i njegova vlada uključuje političare širom talijanskog političkog spektra, kao i tehnokrate na ključnim pozicijama, uključujući ministarstvo financija i novi portfelj ekološke zaštite.

Mnogo toga je na Draghijevim ramenima.

On je zadužen da sačini plan talijanskog oporavka od pandemije i mora odmah početi s radom na planovima kako da uloži više od 200 milijardi eura fondova EU koji imaju za cilj obnovu ekonomije pogođene recesijom.

Ukoliko uspije u svojim naumima, Draghi će vjerojatno ojačati kompletnu eurozonu, koja se dugo vremena nosi s talijanskim ekonomskim problemima. Njegov uspjeh također bi dokazao talijanskim skeptičnim sjevernim političarima da bi ponuda fondova siromašnijem jugu ojačala kompletan blok.

On se, međutim, suočava s enormnim izazovima. Italija je zahvaćena najtežom ekonomskom krizom od Drugog svjetskog rata i tisuće ljudi još umiru od COVID-19, cijepljenje se odvija presporo, i on ima limitirano vrijeme za bavljenje tim problemima.

Italijani se vraćaju na birališta za dvije godine, ali je daleko od izvjesnog da će Draghi politički preživjeti taj period kao čelnik koaalicije koja uključuje stranke koje se radikalno protive njegovim stavovima prema pitanjima kao što su imigracija, infrastrukturni razvoj i socijalna zaštita.

Naglašavajući talijansku političku nestabilnost, Draghijeva vlada je 67. po redu od 1946. i sedma samo u posljednjem desetljeću, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close