Yorgen Fenech

Malteški biznismen optužen za ubojstvo novinarke

Fenech je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima.
Vijesti / Svijet | 18. 08. 2021. u 13:24 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan od najbogatijih malteških poslovnih ljudi Yorgen Fenech optužen je za ubojstvo antikorupcijske novinarke Daphne Caruane Galizie, naveli su tužitelji u sudskim dokumentima podnesenima u srijedu.

Za sada nije još određen datum suđenja.

Yorgen Fenech je uhićen u studenom 2019. pod optužbom za suučesništvo u ubojstvu. Tijekom prikupljanja dokaza prije suđenja izjasnio se da nije kriv.

Caruana Galizia ubijena je u eksploziji automobila bombe dok je napuštala svoj dom 16. listopada 2017. To je ubojstvo šokiralo Europu i pokrenulo pitanja o vladavini prava u toj najmanjoj članici Europske unije.

Fenech je bio na čelu poslovnog carstva koje je uključivalo nekretnine, uvoz i trgovinu automobilima.

Također je bio na čelu konzorcija kojem je kontroverzno dodijeljen državni ugovor za izgradnju elektrane.

Caruana Galizia istraživala je moguću korupciju pri sklapanju ugovora kada je ubijena.

Trojica muškaraca optužena za podmetanje i postavljanje bombe uhićena su u prosincu 2017. Jedan od njih izjasnio se krivim u sklopu nagodbe i osuđen je na 15-godišnju zatvorsku kaznu. Druga dvojica čekaju suđenje.

Melvin Theuma, koji je priznao da je bio posrednik u zavjeri, predao je dokaze te je dobio pomilovanje. Rekao je da ga je Fenech zadužio da organizira ubojstvo.

Tužitelji zahtijevaju doživotnu kaznu zatvora za Fenecha, rekli su sudski dužnosnici.

Fenech je uhićen 20. studenog 2019. godine, u trenutku kada se njegova jahta nalazila nedaleko od Malte u, kako policija kaže, pokušaju bijega s otoka.

Tadašnji malteški premijer Joseph Muscat, objavio je ostavku u roku od nekoliko dana nakon Fenechova uhićenja nakon što su otkrivene bliske veze između poslovnog čovjeka i visokih dužnosnika vlade.

Sam Muscat uvijek je nijekao zlouporabe položaja.

Provoditelji neovisne istrage o ubojstvu Caruane Galizie prošli su mjesec rekli da država mora snositi odgovornost za ubojstvo nakon stvaranja "kulture nekažnjivosti".

Kopirati
Drag cursor here to close