Ribarsko prigovaranje

Mala velika svađa Francuske i Velike Britanije

Vijesti / Svijet | 02. 11. 2021. u 20:23 L.Č. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednjih dana došlo je do sukoba između vlada Francuske i Velike Britanije o ribolovnim pravima u kanalu La Manche. U roku od nekoliko dana, Francuska je zaplijenila britanski ribarski brod, a ubrzo nakon toga Velika Britanija pozvala je francuskog veleposlanika tražeći objašnjenje.

  / Foto: Tom Nicholson/Reuters

Obje zemlje također su dale ultimatum. Francuska je izjavila da ako Velika Britanija do 3. studenog ne ustupi svoja prava na ribolov, primjenit će niz trgovačkih ograničenja, dok su Britanci odgovorili da će, ako se situacija ne riješi u roku od 48 sati, poduzeti pravne mjere za rješavanje sporova putem Europske unije, prenosi Il Post.

"Lopta je na području Velike Britanije", izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron na sastanku skupine G20 u Rimu, održanog prošli tjedan.

"Napravili smo im prijedlog. No, ako Britanci nastave govoriti i djelovati kao da ne žele sklopiti sporazum, čak i ako je već potpisan, onda će stvari postati ružne. Ne možemo učiniti manje od onoga nego pomoći braniti naše ribare“, dodao je.

Britanski premijer, Boris Johnson je odgovorio sličnim riječima.

''Na Francuskoj je da odluči hoće li odustati od svojih prijetnji'', rekao je.

Nakon Brexita postalo je nužno pronaći sporazum o podjeli ribolovnih područja. Ribolovna prava bila su jedna od najrasprostranjenijih tema tijekom pregovora, a na kraju je odlučeno da će Velika Britanija dozvoli ribariti u svojim vodama europskim plovilima.

Video:What's behind the fishing dispute between the UK and France? | Inside Story

Pismo koje je Jean Castex, francuski premijer, poslao Europskoj komisiji prošlog tjedna kako bi zatražio djelovanje po tom pitanju samo je pogoršalo situaciju. U pismu, između ostalog, Castex je napisao: "Ključno je jasno pokazati europska javna mišljenja da je usklađenost sa sporazumima sklopljenim ne može pregovarati i da ima više nedostataka za izlazak iz Unije nego ostati tamo".

Prema Borisu Johnsonu, pismo je pokazalo da Francuska želi "kazniti" Veliku Britaniju što je napustila Europsku uniju.

S ekonomskog stajališta, pitanje je gotovo nevažno jer se odnosi na nekoliko desetaka malih ribarskih plovila. Međutim, ribolovna prava preuzela su veliku simboličnu vrijednost i postale su važno pitanje za biračka tijela obiju zemalja, na kojima vlade do sada nisu željele postići dogovor.

Za Borisa Johnsona, pitanje prava ribolova značilo je čvrstu potporu najkonzervativnijeg tabloida u vrijeme krize, dok Macron ne želi biti slab uoči sljedećih izbora u Francuskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close