Szijjarto u Beogradu

Mađarska i Srbija: Nije se dozvolila politizacija pitanja cjepiva

Mađarska je prva članica Europske unije koja je postigla sporazum o nabavkama cjepiva iz Rusije i Kine.
Vijesti / Svijet | 16. 03. 2021. u 13:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto danas je u Beogradu izjavio da Mađarska i Srbija nisu dozvolile politizaciju pitanja vakcinacije protiv koronavirusa i učinile su ono što im je zadatak da sačuvaju zdravlje stanovništva, javlja Anadolija.

"Nismo prihvatili da umjesto naših stručnjaka odlučuje netko tko je daleko i tko ne poznaje naše uvjete. Vlade Mađarske i Srbije slušale su svoj razum i učinile ono što im je zadatak da sačuvaju zdravlje svog stanovništva. Da nisu nabavile vakcine iz Kine i Rusije, mnogo manji broj stanovništva bi mogao da bude cijepljen", rekao je on na zajedničkoj konferenciji s kolegom iz Srbije Nikolom Selakovićem.

Szijjarto je najavio da sutra u Mađarsku iz Kine treba da stigne novi kontingent cjepiva, te ocijenio da je spašeno onoliko života koliko je nabavljano vakcina s istoka, odnosno iz Kine i Rusije. Mađarska je prva članica Europske unije koja je postigla sporazum o nabavkama cjepiva iz Rusije i Kine.

Szijjarto je kazao da Mađarska sudjeluje u pripremnim razgovorima Europske unije koji se odnose na takozvane COVID-putovnice, predviđene samo za cjepiva koje je odobrila Europska agencija za lijekove (EMA).

"Mislim da to ne može da bude diskriminativna putovnica, te da mora da poštuje propise EU. Mi ne prihvaćamo da se u odnosu na COVID-putovnicu prihvaća samo cjepivo koju odobrava Europska agencija za lijekove (EMA), već da se u budućnosti prihvate i cjepiva koje se na nacionalnoj razini odobre", kazao je.

Na pitanje da li se u Mađarskoj i dalje upotrebljava AstraZeneca vakcina, čija je upotreba obustavljena u nekoliko drugih zemalja, šef diplomacije Mađarske je kazao da u toj zemlji nije političko pitanje da li se neka vakcina može koristiti, već da to procjenjuju stručnjaci.

O suradnji Mađarske i Srbije, ministar je ukazao na značaj suradnje po pitanju plinovoda.

"U Mađarskoj to za nas znači ozbiljnu diverzifikaciju opskrbe, jer ćemo do oktobra uspeti da završimo 15 kilometara, koliko treba da povežemo naš sustav sa sustavom koji dolazi iz Srbije i tako ćemo se uvezati u Južni tok", dodao je.

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izrazio je zadovoljstvo što je u posjeti Beogradu "dobri, dragi susjed i prijatelj Szijjarto".

"Ovaj susret je bio još jedna prilika da potvrdimo najviše moguće odnose dvije države na povijesnoj razini, a oni su rezultat izuzetno učestale frekventne aktivnosti između dvije države i lični odnos predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana", kazao je.

On je rekao da se dvije zemlje zajednički bore protiv koronavirusa, te zahvalio na "nesebičnoj pomoći u medicinskoj opremi u vidu respiratora, kao i pomoći koja je stigla u Banja Luku".

Prema njegovim riječima, postoji i nesebična pomoć Mađarske na putu eurointegracija Srbije.

Selaković je naveo i da je ekonomska suradnja dvije zemlje na izuzetnom nivou, te da je usprkos koronavirusu, trgovinska razmjena dvije zemlje zabilježila rast u prošloj godini.

"Mi smo dva, sve više bratska naroda i uvjereni da će u budućnosti upravo to što je prethodno napravljeno, a što mi imamo za zadatak da očvrsnemo, imati najbolje moguće rezultate za našu djecu, koji će znati da žive ne pored, nego s dobrim komšijama i da se bore za iste ciljeve", rekao je.

Selaković je govorio i o zajedničkim projektima dvije zemlje, te istakao da se ubrzano gradi brza pruga Beograd-Budimpešta, čija će prva dionica od Beograda do Novog Sada biti gotova do kraja sljedeće godine.

"Tu je i projekt dodatnog plinskog povezivanja i koliko u toku ove godine Mađarska će putem onoga što se zove Balkanski ili Turski tok biti u prilici da dobiva na godišnjem nivou do šest milijardi kubika gasa, što je i za Srbiju i za Mađarsku od izuzetnog značaja", naveo je.

Komentirajući i mogućnost uvođenja COVID-puotnica, Selaković je izrazio očekivanje da će se EU držati temeljnih europskih vrijednosti.

Ministri su potpisali i tri protokola koja prate Memorandum o kolokaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close