''Sigurnosne garancije''

Macronovi komentari o Rusiji naišli na osude

U intervjuu za francusku TV stanicu TF1, Macron je rekao da Europa treba da pripremi svoju buduću sigurnosnu arhitekturu i također da razmisli "kako dati garancije Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački sto".
Vijesti / Svijet | 13. 12. 2022. u 07:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Baltičke države i druge europske nacije uznemirene komentarima francuskog predsjednika Emmanuela Macrona kako će se Rusiji u budućnosti morati dati određene sigurnosne garancije, formalno su izrazile neodobravanje i objasnile svoj stav Francuskoj u ponedjeljak, priopćile su diplomate.

U intervjuu za francusku TV stanicu TF1, 3. prosinca, Macron je rekao da Europa treba da pripremi svoju buduću sigurnosnu arhitekturu i također da razmisli "kako dati garancije Rusiji onog dana kada se vrati za pregovarački sto".

Ukrajina i baltičke države odmah su izrazile nezadovoljstvo tim komentarima. Iako su francusko predsjedništvo i ministarstvo vanjskih poslova nastojali da ih umanje, čini se da bijes nije nestao u nekim krugovima, prenosi Reuters.

Češka Republika, koja predsjedava Vijećem EU, pomogla je u organizaciji diplomatskog postupka, poznatog kao "demarš".

Među pristašama demarša bile su i baltičke države Estonija, Letonija i Litvanija, zajedno sa Poljskom i Slovačkom, rekla su dvojica diplomata. Reuters nije mogao utvrditi koliko je ukupno zemalja podržalo taj potez, niti da li su ga Česi podržali.

Francusko, češko i slovačko ministarstvo vanjskih poslova nisu odmah odgovorili na zahtjeve za komentar. Poljsko ministarstvo vanjskih poslova odbilo je da komentira.

Kopirati
Drag cursor here to close