Idući mjesec

Macron želi političko vodstvo za schengensku zonu

Macron je rekao da bi “Schengensko vijeće” ocjenjivalo kako schengenska zona funkcionira, da bi donosilo zajedničke odluke i omogućilo lakšu koordinaciju u krizama.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2022. u 07:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Schengenskom zonom trebalo bi upravljati putem redovitih ministarskih sastanaka, kao i eurozonom, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron, dodajući da bi se to moglo početi provoditi već idući mjesec.

Govoreći na sastanku europskih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, Macron je rekao da bi “Schengensko vijeće” ocjenjivalo kako schengenska zona funkcionira, da bi donosilo zajedničke odluke i omogućilo lakšu koordinaciju u krizama.

“To vijeće može postati lice snažne, zaštitničke Europe koja može kontrolirati svoje granice i prema tome svoju sudbinu”, istaknuo je.

Macron je rekao da će se prvi sastanak tog vijeća održati kada se europski ministri pravosuđa i unutarnjih poslova okupe idući put, 3. ožujka, prenosi Hina.

Taj prijedlog trebat će potporu drugih država članica EU-a, no francuski dužnosnici ističu da neće trebati mijenjati Ugovore EU-a.

“Moramo reformirati schengensku zonu”, rekao je Macron. “Ne može postojati sloboda kretanja ako ne kontroliramo naše vanjske granice”.

Francuska predlaže i uspostavu mehanizma za krizne situacije koji bi se moglo aktivirati kada vanjske granice Unije budu izložene prijetnji.

Kopirati
Drag cursor here to close