Pristupanje Ukrajine

Macron poručio: Nećete u EU još desetljećima

Ranije je u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.
Vijesti / Svijet | 09. 05. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se u ponedjeljak u Strasbourgu za stvaranje "Europske političke zajednice" kako bi se povećala suradnja Europske unije s drugim europskim zemljama pošto pristupanje tih zemalja EU nije realno u skorijoj budućnosti.

"Postojala je stvarna želja da restrukturiramo Europu po pitanju više politika, ali je Europa postavila ljestvicu vrlo visoko po pitanju integracije pa nećemo moći integrirati neke države u sljedećim godinama ili čak desetljećima", kazao je Macron na konferenciji za medije nakon završne svečanosti povodom završetka Konferencije o budućnosti Europe u Europskom parlamentu.

Ranije je u svom govoru u Europskom parlamentu istaknuo da će pristupanje Ukrajine Uniji trajati.

S tim bi zemljama Europska unija surađivala o političkoj suradnji i "kolektivnoj sigurnosti" što je, prema Macronu, "korak prema sigurnosnoj arhitekturi koju trebamo".

Format suradnje s drugim europskim zemljama samo kroz europske integracije blokira u određenoj mjeri energetsku, kulturnu i drugu suradnju, smatra francuski predsjednik. "Trebamo privezati te zemlje, stvoriti veze", kazao je Macron.

Iz Europske komisija kazali su kako će sljedeći mjesec nastojati iznijeti svoje mišljenje o članstvu Ukrajine u EU, piše Index.hr.

Von der Leyen, koja se ranije obvezala da će pokušati ubrzati nastojanje Ukrajine za članstvo u EU, objavila je na Twitteru da je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o ''europskom putu'' njegove zemlje. Dodala je kako se ''raduje što će dobiti odgovore na upitnik za članstvo u EU''.

Kopirati
Drag cursor here to close