Nakon smrti Prigožina

Lukašenko: Zahtjev za protjerivanjem wagnerovaca je glup

''Čelnici Poljske i baltičkih država raspiruju histeriju u vezi prisustva Wagnera u Bjelorusiji'', rekao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog Vijeća za sigurnost.
Vijesti / Svijet | 31. 08. 2023. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ocijenio je u četvrtak glupim zahtjev Poljske i baltičkih zemalja da protjera paravojnu skupinu Wagner sa svojeg teritorija nakon što je njezin vođa Jevgenij Prigožin poginuo u padu zrakoplova u Rusiji.

''Čelnici Poljske i baltičkih država raspiruju histeriju u vezi prisustva Wagnera u Bjelorusiji'', rekao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog Vijeća za sigurnost, kritiziravši "nerazumne i glupe zahtjeve".

Optužio ih je da postavljaju zahtjeve dok povećavaju svoje vojne proračune i dovlače velike vojne postrojbe na granice.

Lukašenko je Izrazio spremnost ponovno uspostaviti odnose sa susjedima, ali i ustvrdio da se njegove prijedloge dočekalo optužbama i prijetnjama.

Tisuće boraca Wagnera stiglo je u Bjelorusiju nakon neuspjele pobune protiv ruskih vlasti u lipnju. Sudjelovali su u obuci bjeloruskih vojnika.

Nakon smrti Prigožina, Lukašenko je rekao da želi zadržati 10.000 boraca Wagnera u zemlji.

Poljska i dvije baltičke zemlje potpuno će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom bude li incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

Poljska i Litva podignule su ograde duž granice s Bjelorusijom i Varšava planira ondje razmjestiti 10.000 vojnika.

Moskva je odlučila u Bjelorusiji razmjestiti nuklearno oružje.

Litva je 18. kolovoza zatvorila dva od šest graničnih prijelaza s Bjelorusijom zbog prisutnosti Wagnera na njezinu teritoriju.

Kopirati
Drag cursor here to close