Bjeloruski predsjednik

Lukašenko u Zimbabveu: Predsjedniku poklonio traktor, on njemu lava, pa pričao o pomoći ruskoj braći

"Ako je našoj ruskoj braći, međutim, potrebna pomoć, mi smo uvijek spremni ponuditi takvu pomoć", izjavio je tijekom posjete južnoafričkoj državi Zimbabve koja je također bliska s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 01. 02. 2023. u 06:52 Bljesak.info/Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u utorak da je njegova zemlja spremna ponuditi više pomoći bliskoj saveznici Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Lukašenko je, međutim, naglasio da Rusiji trenutno “nije potrebna nikakva pomoć".

"Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, tu smo" 

"Ako je našoj ruskoj braći, međutim, potrebna pomoć, mi smo uvijek spremni ponuditi takvu pomoć",  izjavio je  tijekom posjete južnoafričkoj državi Zimbabve koja je također bliska s Rusijom.

Lukašenko je to izjavio u kratkom odgovoru na pitanje da li je njegova zemlja pod pritiskom da pojača podršku Rusiji u skoro jednogodišnjem ratu protiv Ukrajine.

"Traktor u zamjenu za prepariranog lava" 

Lukašenko nije precizirao što bi ta pomoć podrazumijevala.

Zanimljivo je da je Lukašenku predsjedniku Zimbabvea, Emersonu Mnangagi poklonio traktor za njegovu parcelu, a zauzvret je na poklon dobio prepariranog lava, piše agencije Belta, 

 

Osim što je predsjedniku Zimbabvea poklonio traktor, Lukašenko je u posjetu stigao i sa nizom druge opreme za poljoprivredne aktivnosti, a koja je uručena privrednicima ove države.

Bjelorusija je dozvolila Rusiji da izvede dio invazije sa svoje teritorije prošlog februara, a također je bila lansirna rampa za ruske projektile iz kojih je napadana Ukrajina.

Zajedničke vojne vježbe

Bjelorusija nije, međutim, angažirala svoje vojnike u ratu. 

Rusija i Bjelorusija ovog mjeseca uključile su se u zajedničke vojne vježbe na bjeloruskoj teritoriji a Ukrajina tvrdi da je zadržala snage duž svoje granice s Bjelorusijom kako bi odvratila svaku potencijalnu invaziju.

Pentagon je priopćio da nije uočio pokrete ruskih vojnika u Bjelorusiji koji bi ukazivali na neposredan napad, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close