Samo ljubav

Lukašenko u Beogradu: Srbija uvijek može računati na podršku Bjelorusije

"U Bjelorusiji uvijekk možete računati na našu podršku na svim poljima i u svim pravcima", kazao je predsjednik Bjelorusije.
Vijesti / Svijet | 03. 12. 2019. u 14:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u Beogradu da njegova zemlja uvijek aktivno surađuje sa Srbijom u međunarodnim organizacijama, te da ne menja stav po pitanju teritorijalnog suvereniteta Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Lukašenko je kazao da je Minsk i dalje spreman da podržava Srbiju na svim poljima.

"Aktivno surađujemo u međunarodnim organizacijama i ne mijenja se naš stav po pitanju teritorijalnog suvereniteta vaše zemlje", kazao je Lukašenko.

Prema njegovim riječima, ako Bjelorusija u bilo kojoj oblasti može učiniti nešto za Srbiju, to će i uraditi.

"Sa druge strane, mi računamo na podršku Srbije u pitanjima važnim za nas", kazao je.

Foto: AA / Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko

Lukašenko je dodao i da Bjelorusija podržava Sporazum Srbije sa Euroazijskom unijom, ali i da se odnosi sa poštovanjem prema želji da Srbija bude dio Europske unije, uz opasku da Srbija ne treba previše da se nada da će postati članica EU.

Predsjednik Bjelorusije je objasnio da će Srbija, koja je puna "pametnih i snalažljivih ljudi", uspjeti izboriti sa ultimatumima ukoliko bude morala da bira između EU i Euroazijske unije.

"Ako budete dobili ultimatume, na vama je odluka, ali sam siguran da bi se ovo pitanje rjšavalo samo na jedan način, vi ste pametni i snalažljivi ljudi, ako je bolje za vas da surađujete sa Europskom unijom, vi ćete to uraditi, a ako je bolje sa Euroazijskom unijom, onda ćete ići na tu stranu", dodao je.

Foto: AA / Aleksandar Lukašenko

On je objasnio i da je sudbina i Bjelorusije da "leti uz pomoć dva krila".


"To je normalna odluka i morate imati dobre odnose sa vašim susjedima, kakvi god ti susjedi bili", dodao je.

Govoreći o vojsci, Lukašenko je naveo da je Srbiji potrebna mobilna i jaka vojska koja može da djeluje.

On je istaknuo značajan doprinos Vučića za razvoj dijaloga sa Bjelorusijom, jer da "nema njegovog napora, ne bismo imali današnju razinu odnosa dve zemlje", te dodao da se u temelju prijateljstva dvije zemlje i zajedničke budućnosti nalaze povijesne, duhovne i kulturne veze.

Lukašenko je kazao i da se Srbija podiže sa koljena, a poručio je i građanima Srbije da ne žure i da slušaju druge, ali, prije svega, svoju pamet, pa će Srbija postati zemlja koja cveta.

"U Bjelorusiji uvijekk možete računati na našu podršku na svim poljima i u svim pravcima", dodao je.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu je velika čast ugostiti Lukašenka, jedinog svjetskog lidera koji je 1999. godine došao da podrži Srbiju tijekom NATO bombardiranja.

"Zahvalnost obično kratko traje. Mi smo dokaz da to ne mora da bude uvijek tako i ta zahvalnost srpskog naroda ostat će zauvek, kao i poštovanje što ste htjeli, željeli i smjeli da pokažete podršku Srbiji tada", kazao je, ocenivši da su "srpski i beloruski narod bratski narodi".

Foto: AA / Aleksandar Lukašenko

Kako je naveo, sa Lukašenkom je imao dobre i plodonosne razgovore o gotovo u svim sferama društvenog života i povećanju suradnje dve zemlje u svim sferama.

"Mnogo toga sam mogao da naučim po pitanju i načinu formiranja moderne vojske, Srbija mnogo može da nauči iz Bjelorusije", kazao je.

Vučić je u tom smislu najavio i dodatne reforme Vojske Srbije, kako bi ona bila još mobilnija i brža, ali istaknuo da to ne znači da će da se kupuje novo oružje.

On je zahvalio Lukašenku na "ljubavi, požrtvovanosti koju pokazuje u odnosu prema Srbiji".

"Nikada se nije dogodilo, i zato tražim poštovanje srpskog naroda prema našim bjeloruskim prijateljima, da bilo kada Bjelorusija, otkako je tu Lukašenko, glasa protiv Srbije", naveo je.

Vučić je kazao i da i Srbija i Bjelorusija pripadaju zemljama koje se diče svojom samostalnošću.

Foto: AA / Aleksandar Vučić

"U tom smislu i Bjelorusija uvijek može da računa na podršku Srbije kao što smo mi uvek znali da po pitanju Kosova i drugih pitanja možemo da očekujemo podršku Belorusije", zaključio je.

Prethodno su potpisani Sporazum o izručenju između Srbije i Bjelorusije, Sporazum o znanstvenoj i tehnološkoj suradnji dve zemlje, Protokol sa Mješovite komisije dve zemlje za znanstveno-tehnološku suradnju, Program suradnje između dvije vlade u oblasti obrazovanja, Memorandum o razumijevanju o inovaciji, kao i Sporazum o suradnji akademija i umetnosti dviju zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close