Nakon sedam sati

Ludnica u posljednjim trenucima talačke krize - otmičar pozirao s nasmiješenim taocima

Vijesti / Svijet | 29. 03. 2016. u 12:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otmičar egipatskog zrakoplova predao se, a ciparski mediji prije njegova uhićenja javljali su kako je iz zrakoplova pobjeglo još najmanje pet osoba, neki kroz staklo na pilotskoj kabini.

Prema ciparskoj televiziji otmičar se pojavio na vratima zrakoplova s rukama u zraku i predao se.

"Gotovo je", objavilo je ciparsko ministarstvo vanjskih poslova u tweetu.

Predstavnik ministarstva rekao je kako se čini da je otmičar nestabilna osoba i da slučaj nema veze s terorizmom.

"Ono što smo razjasnili... ne radi se o terorizmu. Čini se da se radi o osobi koja je neuravnotežena, u psihički nestabilnom stanju, i postupa se na odgovarajući način", kazao je novinarima predstavnik ciparskog ministarstva vanjskih poslova Alexandros Zenon.

Zrakoplov EgyptAira na letu iz Aleksandrije za Kairo otet je u utorak ujutro i prisilno je sletio na zahtjev otmičara na Cipar. Prema ciparskim medijima otmičar je Egipćanin koji zahtijeva oslobađanje zatvorenica u Egiptu.

Te informacije u suprotnosti su s ranijima po kojima je otmica imale osobne razloge i bila povezana s bivšom suprugom otmičara koja živi na Cipru. Nije jasan ni identitet otmičara koji je prvo identificiran kao Egipćanin Ibrahim Samaha no kasnije je objavljeno da se radi o Seifu Eldinu Mustafi.

Nakon što je zrakoplov sletio otmičar je oslobodio gotovo sve putnike i u zrakoplovu je ostalo tri putnika, svi stranci, i četiri člana posade, prema ministru za zračni promet Sherifu Fathyju. U zrakoplovu je bila 91 osoba od kojih 21 stranac i 15 članova posade.

Otmičar je također tražio da stupi u kontakt s dužnosnicima EU, prema medijima koji se pozivaju na pismo koje je bacio na pistu u Larnaki.

Zrakoplov je i dalje na pisti okružen ciparskim specijalnim snagama.

Pilot zrakoplova Omar al-Gamal izvijestio je vlasti kako mu prijeti putnik koji tvrdi da ima pojas s eksplozivom i traži da ga preusmjeri u Larnaku. "Još uvijek ne znamo radi li se o prijetnji ili doista ima pojas s eksplozivom", kazao je Fethy na konferenciji za novinare.

Izvori u egipatskim snagama sigurnosti kazali su kako je drugi let koji je iz Kaira trebao poletjeti za New York odgođen zbog sigurnosnih razloga vezanih uz otmicu. Drugi detalji nisu objavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close