Izvješća

Ljudska prava u Afganistanu u stanju kolapsa: Od "Ubojstva iz časti" do premlaćivanja i dječjih brakova

Islamistički talibani vratili su vlast u kolovozu 2021. nakon dva desetljeća pobune protiv vlade koju podržava Zapad, i duboko su ograničili prava i slobode žena i djevojčica kroz zabranu obrazovanja i rada.
Vijesti / Svijet | 12. 09. 2023. u 20:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čelnik UN-a za ljudska prava optužio je u utorak vladajuće talibane u Afganistanu za "šokantna razina ugnjetavanja" žena i djevojčica i izjavio da su ljudska prava u toj zemlji u stanju kolapsa.

Islamistički talibani vratili su vlast u kolovozu 2021. nakon dva desetljeća pobune protiv vlade koju podržava Zapad, i duboko su ograničili prava i slobode žena i djevojčica kroz zabranu obrazovanja i rada.

''Ljudska prava u Afganistanu u stanju su kolapsa, akutno utičući na živote milijuna žena, muškaraca, djevojčica i dječaka'',  poručio je visoki zapovjednik UN-a za ljudska prava Volker Turk Vijeću za ljudska prava u Ženevi.

''Šokantne razine ugnjetavanja afganistanskih žena i djevojaka su neizmjerno okrutne'', dodao je.

Talibanski predstavnik nije odmah bio dostupan za komentar. Talibani tvrde da poštuju prava žena u skladu s njihovim tumačenjem islamskog zakona i lokalnih običaja.

Turkov govor podudara se s objavom izvještaja UN-a koji pokriva razdoblje od ožujka 2022. do kolovoza 2023. u kome se navodi "sustavna regresija vladavine prava i ljudskih prava u Afganistanu, posebno u pogledu prava žena i djevojčica".

Dokumentuje razna navodna kršenja, uključujući 324 slučaja nasilja nad ženama i djevojkama, među kojima su takozvana "Ubojstva iz časti" - kao i premlaćivanja i dječije brakove.

Izvještaj nije iznio poređenje s razdobljem prije talibana pod predsjednikom Ashrafom Ghanijem, koji je uživao američku podršku, ali takve zloupotrebe nisu bile neuobičajene u novijoj povijesti Afganistana.

Također se navodi da izvještaj često dokumentira slučajeve zlostavljanja ili premlaćivanja žena na kontrolnim punktovima od strane talibanskih vlasti jer nisu pravilno nosile hidžab (pokrivalo za glavu) ili su ih slali kući s pijace zbog nedostatka muškog "mahrama" (staratelja).

Vijeće za ljudska prava, koje broji 47 članica, usuglasilo se 2021. da imenuje neovisnog eksperta UN-a za istrage kršenja prava u Afganistanu, a Europska unija se nada da će obnoviti mandat na trenutnoj sjednici u Ženevi koja traje do 13. listopad, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close