Željezno polje

Ljudi iz okolice Žepča pješke bježe od poplava

Vijesti / Svijet | 16. 05. 2014. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oko 600 osoba iz Željeznog Polja, općina Žepče, iseljeno je iz svojih domova i pješke pokušava doći na sigurno i suho područje. Među njima je devet beba koje imaju manje od jednu godinu, 47-oro djece do sedam godina, tri trudnice i brojni bolesni, stari i iznemogli.

Potvrdio je ovo je za Agenciju Fena efendija u selu Zuhdija Ridžal uz veliki apel za pomoć jer je njihovo selo poplavljeno s tri strane, a mještani pješice se kreću prema planini s jedine strane sela s koje voda ne dolazi.

Kako kaže očekuju helikopter Oružanih snaga BiH koji bi im trebao pomoći i izmjesti najugroženije, odnosno djecu i stare.

- Nastala je panika među ljudima i sada iščekujemo pomoć. No pitanje je samo trenutka kada će i ta strana biti ugrožena, istaknuo je Ridžal.

Nakon što je Općinu Zvidovići zahvatila nezapamćena poplava, mještani brojnih mjesnih zajednica odsječeni su od putne komunikacije i prijete im klizišta.

Kako je za Agenciju Fena kazao Senad Huskanović iz Operativnog centra Civilne zaštite Općine Zavidovići, vodostaj rijeke Bosne u blagom je opadanju, tako da nema stanovništva koje je u kućama zarobljeno i situacija se smiruje.

Inače, 250 kuća je poplavljeno i iz njih je oko 900 osoba evakuirano.

- Najveći problem je ogroman broj klizišta koji ugrožavaju kuće i stanovništvo. Situacija, kada su klizišta u pitanju, je alarmantna jer su neke mjesne zajednice potpuno odsječene od općine i to nam je prioritetan problem, naglasio je Huskanović.

Naveo je da je najteža situacija u mjesnoj zajednici Rujnica jer su svi putevi prema mještanima tog dijela blokirani.

- Ovakva klizišta su dosad nezapamćena na području ove općine. Dosad je zbog klizišta iseljeno 70 kuća i oko 250 mještana. No klizišta sada ne treba dirati kako se situacija ne bi pogoršala, kazao je Huskanović.

Posebno je naglasio da su desna i lijeva strana Zavidovića bez komunikacije jer su dva betonska mosta neprohodna za promet. 

Istodobno, na području općine Visoko vodostaji rijeka su u blagoj je stabilizaciji. Prometna povezanost s drugim gradovima je uspostavljena. Pomoćnik Općinske načelnice za poslove Civilne zaštite Dragan Božičković za Agenciju Fena kaže da trenutno najveći problem predstavljaju klizišta, a da su dva, u noćnim satima, ugrozila i prve kuće.

- Na području Donje Vratnice dvije kuće su nastradale, a još četiri su ugrožene, dvije osobe su zatražile pomoć u vidu evakuacije, rekao je Božičković.

Božičković je kazao da je sinoć evidentirano i prvo napuknuće mosta na rijeci Gorušici u Mjesnoj zajednici Gračanica gdje je voda odnijela lijevo krilo mosta.

Razina vode na rijekama Bosna i Fojnica je u blagom opadanju, a voda se povukla u naselju Čekrekčije gdje je bila prekinuta putnu komunikaciju regionalnom cestom Visoko-Ilijaš.

Kopirati
Drag cursor here to close