Po uzoru na Mađarsku

Litva najavila postavljanje ograde na granicama

"Počet ćemo graditi novu fizičku barijeru, koja će odvojiti Litvu od Bjelorusije, što će biti siguran znak i sigurno sredstvo odvraćanja organizatora ilegalnih migrantskih tijekova", kazala je Šimonyte.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2021. u 21:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Litva je optužila Bjelorusiju da zrakoplovima dovozi migrante i poručila da će sagraditi ogradu na granici kako bi spriječila nezakonite prelaske.

Bjelorusija je odlučila dopustiti migrantima da prelaze u Litvu kao odgovor na europske sankcije uvedene nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti na bjeloruski teritorij kako bi uhitio blogera disidenta koji se nalazio u njemu.

Litavska premijerka Ingrida Šimonyte kazala je da Bjelorusija nudi migrantima letove za Minsk, navodeći dokaze pronađene kod najmanje jednog migranta koji je stigao u Litvu.

"Postoje putničke agencije, izravni letovi koji povezuju Minsk s Bagdadom na primjer i agencije i u Bjelorusiji i u drugim zemljama koje privlače 'turiste' u Minsk", rekla je Šimonyte za Reuters.

Kazala je da je glavna zračna luka odakle ljudi stižu u Bjelorusiju Bagdad, ali ne isključuje ni da stižu iz Istanbula, prenosi Hina. 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je 26. svibnja da Bjelorusija više neće sprječavati migrante da prelaze njezinu zapadnu granicu i ulaze u EU.

Šimonyte je kazala da će Litva poduzeti mjere kako bi zaustavila migrante da prelaze granicu češćim ophodnjama i izgradnjom ograde.

"Počet ćemo graditi novu fizičku barijeru, koja će odvojiti Litvu od Bjelorusije, što će biti siguran znak i sigurno sredstvo odvraćanja organizatora ilegalnih migrantskih tijekova", kazala je novinarima.

Dodala je da Litva, članica Schengena, razmatra uvođenje graničnih kontrola sa susjednim članicama EU-a kako bi zaustavila migrante da odu u druge članice EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close