Osuđena

Liječnici zatvor jer je izdavala lažne potvrde u tijeku pandemije

U obrazloženju presude navodi se da je liječnica potvrde izdavala osobama diljem zemlje bez prethodnog liječničkog pregleda ili uvida u povijest bolesti.
Vijesti / Svijet | 03. 01. 2023. u 13:36 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnica iz Weinheima pored Mannheima osuđena je u utorak na dvije godine i devet mjeseci zatvora zato što je tijekom pandemije koronavirusa neutemeljeno izdala više od 4.000 potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske.

''Tu se ne radi o medicinskoj usluzi nego o čistoj prodaji'', stoji u obrazloženju presude suda u Weinheimu pored Mannheima, prenosi Hina.

Mora vratiti i novac

Liječnica je također dužna vratiti 28.000 eura koliko je zaradila na izdavanju liječničkih potvrda za oslobađanje obveze nošenja zaštitne maske tijekom pandemije koronavirusa.

U obrazloženju presude navodi se da je liječnica potvrde izdavala osobama diljem zemlje bez prethodnog liječničkog pregleda ili uvida u povijest bolesti.

Isto tako, za te osobe nisu bili, kako to zakon propisuje, otvarani dosjei pacijenata.

U pandemiji koronavirusa nošenje zaštitnih maski moglo se izbjeći pomoću potvrda koje su oslobađale nošenja maski iz zdravstvenih razloga, kao npr. kod kroničnih bolesti dišnih putova.

Zabrana obavljanja liječničke djelatnosti

Državno odvjetništvo tražilo je tri i pol godine zatvora, a obrana liječnice, koja je presudu primila bez vidne reakcije, govorila je o "terorističkom procesu" i o "totalitarnom korona-režimu".

Tijekom suđenja pred zgradom suda bili su održavani i prosvjedi protivnika mjera koje je vlada tijekom pandemije uvela u borbi protiv širenja koronavirusa.

Osuđena liječnica, kojoj je izrečena i trogodišnja zabrana obavljanja liječničke djelatnosti, tijekom pandemije upala je u oči zbog čestog pojavljivanja na prosvjedima protiv vladinih mjera tvrdeći da je nošenje maski štetno.

Zaposlenica u njezinoj ordinaciji je zbog izdavanja potvrda osuđena na novčanu kaznu od 2.700 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close