Neselektivni napadi

Lideri o Gazi - Borba protiv terorizma ne znači uništavanje svega

"Borba protiv terorizma ne znači uništiti sve u Gazi", rekao je Macron na temu izraelsko-palestinskog sukoba.
Vijesti / Svijet | 21. 12. 2023. u 08:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da njegova zemlja ne može dopustiti da se ukorijeni ideja da efikasna borba protiv terorizma podrazumijeva sravnjivanje Pojasa Gaze ili neselektivni napad na civilno stanovništvo, prenosi Anadolija.

"Borba protiv terorizma ne znači uništiti sve u Gazi", rekao je Macron na temu izraelsko-palestinskog sukoba.

Macron je u izjavi za kanal France 5 istaknuo da je pozicija Francuske u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze pravedna i u skladu s francuskom diplomatskom povijesti.

Neprikladna intervencija

Macron je izraelsku intervenciju u Gazi opisao kao "neprikladnu".

"Kako tjedni prolaze, ne možemo dopustiti da se ukorijeni ideja da efikasna borba protiv terorizma podrazumijeva sravnjivanje Gaze ili neselektivni napad na civilno stanovništvo i izazivanje civilnih žrtava", rekao je Makron.

Macron je također poručio da Izraelci moraju zaustaviti ovaj odgovor, jer nije primjeren i zato što su svi životi jednaki.

Nadalje, Macron je rekao da je duboko uznemiren gubitkom života nevinih civila.

On je ponovio apel za uspostavu humanitarne pauze koja će prerasti u prekid sukoba s ciljem zaštite civila.

U fazu najnižeg intenziteta

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je danas da se sukob u Gazi treba pomjeriti i "prijeći u fazu nižeg intenziteta", javlja Anadolija.

"Očekujemo i želimo da vidimo prelazak na ciljanije operacije, s manjim brojem snaga koje su zaista fokusirane na rukovodstvo Hamasa, mrežu tunela i još nekoliko stvari", rekao je Blinken novinarima tokom brifinga organiziranog povodom kraja godine.

Blinken je kazao da bi se u tom slučaju šteta nanesena civilima značajno smanjila.

"I dalje vjerujemo da Izrael ne mora birati između uklanjanja prijetnje Hamasa i smanjenja štete po civile", rekao je Blinken.

Šef američke diplomacije također je kazao da će SAD nastaviti da pomaže Izraelu da se više nikada ne ponovi Hamasov napad koji se dogodio 7. listopada.

"SAD je odlučniji nego ikada da osigura da iz ove užasne tragedije dođe trenutak mogućnosti da Izraelci, Palestinci, regija žive u trajnom miru i trajnoj sigurnosti", rekao je Blinken.

Odgođeno glasovanje UN-a

Treći put zaredom odgođeno je glasovanje o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se poziva na obustavu neprijateljstava u Pojasu Gaze radi isporuke humanitarne pomoći, javlja Anadolija.

Glasovanje je odgađano i prethodna dva dana, a očekuje se da će se dogoditi sutra na sjednici Vijeća koje broji 15 članica.

Tekst, koji su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), poziva na hitnu obustavu neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup i na hitne korake ka održivom prekidu neprijateljstava.

Potvrđujući da se sve strane u sukobu moraju pridržavati svojih obaveza prema međunarodnom pravu, rezolucija također zahtijeva da se hitno rasporedi monitoring mehanizam UN-a.

Kopirati
Drag cursor here to close