Ciljevi

Lavrov: Što Rusija želi

Kremlj je u petak objavio da će sankcije nametnute Rusiji zbog napada na Ukrajinu izazvati probleme Moskvi, ali i da će ti problemi biti riješeni.
Vijesti / Svijet | 25. 02. 2022. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija želi da ukrajinski narod bude neovisan i da ima mogućnost slobodno krojiti svoju sudbinu, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je, piše Hina, rekao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij lagao kada je rekao da je spreman razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine.

Lavrov je također rekao da će Rusija provesti demilitarizaciju Ukrajine, ali ne vidi nikakvu mogućnost da prizna sadašnju ukrajinsku vladu kao demokratsku. Naglasio je da Moskva ne želi da Ukrajinom upravljaju "neonacisti".

Ukrajina spremna na pregovore

Dodao je da će Moskva biti spremna za razgovore s Kijevom, ali tek kada ukrajinska vojska položi oružje.

Kremlj je u petak objavio da će sankcije nametnute Rusiji zbog napada na Ukrajinu izazvati probleme Moskvi, ali i da će ti problemi biti riješeni.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati moguće kaznene mjere protiv predsjednika Vladimira Putina te dodao da je Rusija namjerno smanjila ovisnost o uvozu kako bi se zaštitila od prijetnje sankcijama.

Savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak kazao je u petak za Reuters kako Ukrajina želi mir te je spremna razgovarati s Rusijom oko prihvaćanja neutralnog statusa glede NATO-a.

''Ako je moguće, trebali bismo održati razgovore. Ne bojimo se niti ako Moskva kaže da želi pregovarati o statusu neutralnosti, o tome također možemo razgovarati - kazao je putem SMS poruke. - Naša spremnost na dijalog dio je naše ustrajnosti u postizanju mira'', zaključio je.

Kina ne popušta

Kina je pak u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini nazove "invazijom" ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava.

Kina je ponovila da vjeruje u poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, ali i napomenula da pitanje Ukrajine ima posebnu složenu povijesnu pozadinu.

“Razumijemo ruske legitimne razloge za zabrinutost kad je riječ o sigurnosnim pitanjima”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima na dnevnom brifingu u Pekingu.

Ukaljan ugled

Wang je također kritizirao izjavu američkog predsjednika Joea Bidena da će bilo koja zemlja koja podrži rusku invaziju biti “ukaljana pridruživanjem”, kazavši da je ugled ukaljan onim zemljama koje se miješaju u unutarnja pitanja drugih zemalja.

SAD, Britanija, Japan, Kanada, Australija i EU nametnuli su nove sankcije Moskvi uz kazne s početka tjedna, uključujući odluku Njemačke da zaustavi 11 milijardi dolara vrijedan plinovod iz Rusije.

Na pitanje je li Kina spremna povećati kupnju ruske nafte kao odgovor na američke i europske sankcije, Wang je rekao: “Sankcije nikada nisu bile učinkovite u rješavanju problema. Nadamo se da će relevantne strane moći riješiti problem putem dijaloga i konzultacija”.

 

Kopirati
Drag cursor here to close