Miješanje

Lavrov otvoreno: SAD i NATO sudionici su u ratu u Ukrajini

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su Washington i Atlantski savez uključeni u rat jer opskrbljuju Ukrajinu oružjem i pružaju joj vojnu obuku na svojem teritoriju.
Vijesti / Svijet | 01. 12. 2022. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da su Sjedinjene Države i NATO sudionici u ratu u Ukrajini zbog pomoći koju pružaju Kijevu, optuživši ih i za obuku ukrajinskih vojnika na njihovu teritoriju.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da su Washington i Atlantski savez uključeni u rat jer opskrbljuju Ukrajinu oružjem i pružaju joj vojnu obuku na svojem teritoriju.

"Nemojte govoriti da SAD i NATO ne sudjeluju u ovom ratu - vi izravno sudjelujete. Uključivo ne samo dopremu oružja već i obuku vojnika - vi obučavate (ukrajinske) vojnike na svojem teritoriju", kazao je.

Amerika je prijetnja Rusiji iz Ukrajine

Dodao je da su SAD "egzistencijalna" prijetnja Rusiji iz Ukrajine.

Rekao je da je zapad imao stvarnu priliku izbjeći sukob u Ukrajini, ali je odlučio odbaciti ruske prijedloge da se zaustavi širenje NATO-a i dogovori poseban sigurnosni status za Kijev.

Zapad kaže da su prijedlozi Rusije izneseni uoči rata u Ukrajini bili nerealni i neiskreni.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna saslušati ako tko želi pregovarati o Ukrajini.

Naglasio je i da su ukrajinske tvrdnje da Rusija želi pregovore kako bi dobila vremena za pregrupiranje i obnovu svojih oružanih snaga apsurdne.

Ruski je šef diplomacije također istaknuo da je Rusija prije rata u Ukrajini puno, puno godina sve upozoravala.

Nazvao je i nedavne izjave pape Franje o Ukrajini "nekršćanskima" i teško razumljivima.

Franjo je u intervjuu za Jesuit magazine America govorio o ruskoj okrutnosti u Ukrajini i naglasio da je "Rusija ona koja je izvršila invaziju. To je vrlo jasno".

Također je rekao da su među najokrutnijima ruski vojnici koji su pripadnici etičkih manjina koji se bore u Ukrajini, primjerice Čečeni.

Poruka papi

"Papa Franjo imao je izjave potpuno nerazumljive, apsolutno nekršćanske", ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova.

Optužio je i NATO za raspirivanje napetosti u blizini Kine na način koji predstavlja rizik za Rusiju.

"Južnokinesko more sada postaje jedna od onih regija u kojima NATO nije nesklon, kao što je nekoć bio u Ukrajini, eskalaciji napetosti", rekao je Lavrov.

"Znamo koliko Kina ozbiljno shvaća takve provokacije, da ne spominjemo Tajvan i Tajvanski tjesnac, i smatramo da NATO-ovo igranje vatrom u ovim regijama nosi prijetnje i rizike za Rusku Federaciju", rekao je.

Lavrov je rekao da zato Rusija razvija vojnu suradnju s Kinom i provodi zajedničke vježbe.

“Činjenicu da članice NATO-a pod vodstvom Sjedinjenih Država pokušavaju ondje stvoriti eksplozivnu situaciju, svi dobro razumiju”, rekao je.

Također je optužio NATO da pokušava uvući Indiju u ono što je nazvao antiruskim i antikineskim savezom.

Ruski ministar vanjskih poslova kazao je i da su se u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) nagomilali veliki problemi, optuživši zapad da je nakon hladnog rata odbacio priliku da postane pravi most s Rusijom.

Kopirati
Drag cursor here to close