Optužbe

Lavrov o ratu u Ukrajini: Zapad i njegovi saveznici isprovocirali su akcije Rusije

"Zapad i njegovi saveznici isprovocirali su akcije Rusije u Ukrajini, a ne obrnuto", optužio je Lavrov.
Vijesti / Svijet | 15. 11. 2022. u 13:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina je iznijela nerealne uvjete za mir, rekao je na konferenciji za medije na Baliju ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je rekao da je razgovarao s čelnicima Francuske i Njemačke o sukobu u Ukrajini, a onda je optužio Kijev za odugovlačenje bilo kakvog mogućeg rješenja.

Ustvrdio je da Ukrajina odbija razgovarati s Moskvom i da je iznijela nerealne uvjete za mir. Dužnosnik Kremlja također je rekao da je UN obećao ukloniti prepreke izvozu ruskog žita i gnojiva, prenosi Index.hr

Lavrov je rekao da je Rusija već izvezla 10.5 milijuna tona žitarica, uglavnom pšenice, od čega je 60 posto otišlo u Aziju, a 40 posto u Afriku.

"Nadam se da će ta obećanja biti ispunjena. Barem mi je glavni tajnik UN-a dao zakletvu da je to za njega prioritetno pitanje", dodao je.

"Zapad i njegovi saveznici isprovocirali su akcije Rusije u Ukrajini, a ne obrnuto", optužio je Lavrov. "Što više Zapad i saveznici govore o neprovociranoj agresiji, to su svi uvjereniji da su je oni isprovocirali", dodao je.

"I to nije agresija, to je jedna operacija obrane legitimnih interesa ruske sigurnosti zbog prijetnji na ruskim granicama i obrane ruskog stanovništva u Donbasu", dodao je.

Lavrov je također optužio NATO i Europsku uniju za miješanje u rat u Ukrajini.

"Vjerujem da su NATO i Europska unija dugo bili sudionici hibridnog rata u Ukrajini, hibridnog sukoba sa svojim opskrbama oružjem i obukom vojnika te pomažući velikom količinom obavještajnih podataka", rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close