Žele zaustaviti rat

Lavrov i Kerry o suradnji u borbi protiv terorističkih skupina u Siriji

Vijesti / Svijet | 02. 07. 2016. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija i Sjedinjene Države održali su novi krug razgovora u svrhu okončanja pet godina dugog rata u Siriji u subotu kada je u napadima sirijske avijacije ubijeno 31 civil u gradu sjeveroistočno od Damaska.

Moskva i Washington pokušavaju dogovoriti okonačnje sukoba u kojem je ubijeno više od 400.000 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda, milijuni su raseljeni unutar zemlje, a drugi su milijuni izbjegli, među ostalim zemljama i prema Europi.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov i američki državni tajnik John Kerry razgovarali su telefonski u subotu, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Razgovarali su ... o mogućnosti rusko-američke suradnje u borbi protiv terorističkih skupina u Siriji", navodi se u priopćenju.

Rusija, koja podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Aada izvodi zračne napade na razne oružane skupine koje se bore protiv Asada, a među njima su Fronta al-Nusra, ogranak terorističke mreže Al Kaide i radikalna Islamska država, koja je neprijatelj i SAD-u.

No Washington optužuje Moskvu da napada i umjerene pobunjeničke skupine koje su ideološki protivnice Al Kaide, a SAD ih podupire.

Upravo u subotu sirijska vojska intenzivno je bombardirala pobunjenički položaj blizu Damaska i ubila 31 osobu, među kojima dvojicu medicinskih djelatnika. Smatra se da je napad odmazda za uhićenje i smrt sirijskog pilota, javio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Zračnim napadima i bombardiranjima teškim topništvom na Džairud okončano je lokalno primirje koje je trajalo dvije godine, zaključeno između režima i dužnosnika tog mjesta, 60 km sjeveroistočno od Damaska.

U petak je režim obećao odmazdu nakon što je optužio pobunjeničku islamističku skupinu Jaiš al-Islam da je uhitila i ubila jednog od njihovih pilota nakon pada zrakoplova.

Skupina Jaiš al-Islam navodi da je uhitila pilota nakon što mu je srušila zrakoplov, ali za njegovo pogubljenje optužuje Frontu al-Nusru.

Kopirati
Drag cursor here to close