Tajni pregovori

Lavrov i američki diplomati razgovarali o raspodjeli Ukrajine

Sve je više znakova da SAD i njezini saveznici nestrpljivi oko toga da Moskva i Kijev krenu prema mirovnim pregovorima na jesen nakon što se završi protuofenziva Ukrajine koja je u tijeku.
Vijesti / Svijet | 07. 07. 2023. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina bivših američkih visoki vojnih i diplomatskih dužnosnika održava tajne razgovore s istaknutim Rusima za koje se vjeruje da su bliski Kremlju s ciljem postavljanja temelja za pregovore o okončanju rata u Ukrajini, tvrdi pet povjerljivih izvora za američki NBC News. Također, tvrde da je bilo više ovakvih sastanaka.

Jedna od primjera ovakve zakulisne diplomacije na visokoj razini dogodio se u travnju u New Yorku, a na tim neformalnim pregovorima je nazočio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Ovaj sastanak su potvrdila četiri bivša i dva sadašnja dužnosnika, prenosi Geopolitika.news

Pitanje rata u Ukrajini

Na dnevnom redu bila su neka od najtrnovitijih pitanja u ratu u Ukrajini, poput sudbine teritorija pod ruskom kontrolom koje Ukrajina vjerojatno nikada neće moći osloboditi i potraga za diplomatskim izlazom koji bi mogao biti podnošljiv objema stranama.

S Lavrovom se sastao Richard Haass, bivši diplomat i predsjednik Vijeća za vanjske odnose na odlasku. Grupi su se pridružili stručnjak za Europu Charles Kupchan i stručnjak za Rusiju Thomas Graham, obojica bivši dužnosnici Bijele kuće i State Departmenta koji su stipendisti Vijeća za vanjske odnose. Sastanak u travnju održan je tijekom rijetkog i kratkog posjeta Lavrova SAD-u kada je Rusija predsjedala Vijećem sigurnosti UN-a.

Uključeni američki bivši dužnosnici ili nisu odgovorili na zahtjeve za komentar ili su odbili komentirati navode. Svi izvori koji su mediju prijavili sastanke odbili su biti imenovani kako bi potvrdili razgovore koji su trebali ostati tajni. Neki od izvora, piše NBC, su i sudjelovali na sastancima.

Glavni ciljevi sastanka

Među ciljevima sastanaka je, rekli su, održati kanale komunikacije s Rusijom otvorenima kada je to moguće i "ispipati" gdje bi moglo biti mjesta za buduće pregovore, kompromis i diplomaciju oko okončanja rata. Rasprave su se odvijale uz znanje Bidenove administracije, ali ne prema njezinim uputama, a bivši dužnosnici uključeni u sastanak s Lavrovom nakon toga su izvijestili Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekla su dva izvora.

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće odbio je komentirati ove navode. Rusko veleposlanstvo u Washingtonu također nije odgovorilo na zahtjev za komentarom.

"Sudbina Ukrajine se ne može odlučiti bez Ukrajine"

Dužnosnik u uredu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je da neće komentirati konkretne novinske izvještaje temeljene na neimenovanim izvorima, ali da njihovo cjelokupno stajalište ostaje isto: "Naš stav je nepromijenjen — sudbina Ukrajine se ne može odlučiti bez Ukrajine. Mnogo puta su o tome govorili predsjednik i svi naši službenici Ne anonimno, već sasvim konkretno i javno", rekli su.

Sve je više znakova da SAD i njezini saveznici nestrpljivi oko toga da Moskva i Kijev krenu prema mirovnim pregovorima na jesen nakon što se završi protuofenziva Ukrajine koja je u tijeku. Uz ukrajinsku ofenzivu koja napreduje sporije nego što su očekivali Kijev i Washington, njihova želja za pregovorima bi mogla biti sve veća. Također, NATO je jasno dao do znanja da neće primiti Ukrajinu dok god je u ratu.

Kopirati
Drag cursor here to close