Ni patke neće u Ugrovaču

Kroz Široki Brijeg opet teče crvena rijeka

Vijesti / Svijet | 16. 10. 2015. u 11:58 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prizori crvene Ugrovače postali su redovna pojava u Širokom Brijegu nakon obilnih padalina. Upravo u ovoj boji rijeka Ugrovača tekla je kroz Široki Brijeg u petak ujutro, dan nakon velikih kiša koje su poplavile nekoliko gradova u Hercegovini.

Uzrok ove ekološke katastrofe je boksitna jalovina koju godinama odlaže rudnik boksita s lijeve i desne obale ove rijeke u selima Gornja Britvica i Crne Lokve. Uslijed jakih kiša došlo je odrona jalovine u rijeku Ugrovaču koja trenutno cijelim svojim tokom teče crvene boje.

U kolovozu 2013. godine rađena je analiza vode koja je pokazala da boksitna jalovina nije štetna za zdravlje ljudi, usjeva i životinjskog svjeta, no uzorak nije mogao biti reprezentativan jer je uzet tek nekoliko dana nakon ove pojave, a u međuvremenu se boja rijeke vratila u prvobitno stanje. Na teren su tada izišle općinska te županijska inspekcija koje su donijele zaključak da je riječ o zagađenju.

Iz Veterinarskog zavoda u Mostaru tada su kazali da voda zagađena boksitnom jalovinom može biti jako opasna za život osjetljivih organizama kao što su riječni rakovi i riblja mlađ.

I nakon najnovije ekološke katastrofe zasigurno je ponovno stradala riblja mlađ i rakovi. Čestice jalovine obaviju ličinke i ikru pa ona više ne može disati, a posljedica je sigurna smrt. Osim toga, u ovako zagađenoj vodi javlja se nedostatak kisika pa tako ugibaju i daleko otporniji organizmi poput odrasle pastrve kojoj čestice jalovine uđu u škrge i onemogućuju im normalno disanje.

Zanimljive kadrove zabilježili smo na lokalitetu Bent u naselju Zorićevina gdje se spajaju rijeke Lištica i Ugrovača, a kao što možete vidjeti na fotografijama, ni patke ne žele u crvenu Ugrovaču u kojoj su još jučer bezbrižno plutale.

Ekološka katastrofa s crvenom Ugrovačom očito je tabu tema za nadležne institucije koje će izgleda samo promatrati ovaj problem, ali ne i riješiti ga.

Kopirati
Drag cursor here to close