Zabrana pristupa

Krijući podatke Kina je pogoršala pandemiju

Kina nije dala pristup međunarodnim stručnjacima niti je razmjenjivala informacije u realnom vremenu kako bi osigurala istinsku transparentnost.
Vijesti / Svijet | 12. 04. 2021. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski neuspjeh da osigura pristup globalnim zdravstvenim stručnjacima učinio je pandemiju koronavirusa gorom nego što je moralabiti, izjavio je američki državni tajnik Anthony Blinken.

 

Kina nije dala pristup međunarodnim stručnjacima niti je razmjenjivala informacije u realnom vremenu kako bi osigurala istinsku transparentnost, rekao je Blinken za NBC.

''Kao rezultat, virus je izmakao kontroli brže i, mislim, sa mnogo jačim rezultatima nego što bi mogao inače'', rekao je Blinken.

Dodao je da ovakvi događaji ukazuju na potrebu za jačim globalnim sustavom zdravstvene zaštite kako bi se osiguralo da se to više ne ponovi,prenosi Reuters.

''Reforme moraju uključivati posvećenost transparentnosti, razjmeni informacija i pristupu stručnjaka i Kina u tome mora igrati ulogu'', dodao je.

Blinken je rekao da je važno doći do jasnijeg objašnjenja početka pandemije, prenosi RTV BN.

''To moramo uraditi precizno kako bismo u potpunosti razumjeli što se dogodilo, kako bismo imali najbolji mogući način da spriječimo da se to ponovi'', rekao je on.

Oštre riječi najvišeg američkog diplomate usljedile su poslije kritika drugih članova administracije predsjednika SAD Joea Bidena zbog nedostatka transparentnosti Pekinga u ključnim ranim danima pandemije.

Kopirati
Drag cursor here to close