Pregovori

Krije li kosovski dogovor Pandorinu kutiju teritorijalnih 'nepravdi'?

Komentirajući odnose između Crne Gore i Srbije, Darmanović je ocijenio kako su odnosi vjerojatno najbolji od vremena kad su dvije države postale neovisne.
Vijesti / Svijet | 10. 09. 2018. u 09:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović izjavio je kako pregovori Beograda i Prištine, iako su bilateralne prirode, neizravno mogu imati utjecaj na sve zemlje u okruženju.

Darmanović je u intervjuu za Pobjedu kazao kako Crna Gora podržava dijalog Beograda i Prištine, ali da i ''kao većina zemalja u regiji, Crna Gora ima pravo na izvjesna pitanja i zabrinutosti''.

''Eventualno rješenje koje bi se zasnivalo na razmjeni teritorija je 'dvosjekli mač'. Moglo bi imati blagotvorni utjecaj po odnose u regiji ukoliko ostane samo izdvojeni bilateralni slučaj, ali bi, isto tako, moglo proizvesti pogubne efekte ako otvori Pandorinu kutiju raznih teritorijalnih 'nepravdi', nezadovoljenih aspiracija i nacionalnih ili nacionalističkih frustracija kako iz dalje, tako i bliže povijesti. Kod nas na Balkanu, da parafraziramo Winston Churchill, obično proizvodimo više povijesti i politike nego što možemo progutati, pa je opravdana bojazan da tako možda ne bude i u ovom slučaju. Naši europski i atlantski prijatelji i saveznici o tome imaju uvjerljivo iskustvo iz 1990-ih i vjerujemo da će ga imati na umu'', kazao je šef diplomacije Crne Gore.

Komentirajući odnose između Crne Gore i Srbije, Darmanović je ocijenio kako su odnosi vjerojatno najbolji od vremena kad su dvije države postale neovisne.

''Međutim, vanjsko-političke izjave se u našoj regiji često daju za potrebe domaćih političkih prilika, pa im ne treba uvijek pridavati kapitalni značaj'', kazao je Darmanović.

Istaknuo je kako se u slučaju Srpske pravoslavne crkve i njihovih velikodostojnika radi ''o kontinuitetu negiranja crnogorske države i nacije i temeljnoj antizapadnjačkoj orijentaciji''.

Darmanović navodi kako je Crna Gora danas već institucionalno dio zapadnog svijeta (NATO) i još više će to biti u bliskoj budućnosti (EU).

Kako navodi Darmanović, crkva iako ima jak društveni utjecaj, barem formalno, ne izražava službene državne stavove.

Kopirati
Drag cursor here to close