Peskov

Kremlj demantira: Možemo bez Kine

Rusija tvrdi da su neki od najvećih gradova Ukrajine već opkoljeni ruskim snagama.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2022. u 13:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da Rusija može preuzeti potpunu kontrolu nad glavnim ukrajinskim gradovima i upozorio Zapad da ima dovoljno vojnog utjecaja da ispuni sve svoje ciljeve u Ukrajini bez pomoći Kine.

''Ministarstvo obrane Ruske Federacije, istovremeno osiguravajući maksimalnu sigurnost civilnog stanovništva, ne isključuje mogućnost zauzimanja velikih naseljenih područja pod svoju punu kontrolu'', rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je da su neki od najvećih gradova Ukrajine već opkoljeni ruskim snagama.

''Rusija ima vlastiti neovisni potencijal za nastavak operacije. Kao što smo rekli, ona ide po planu i bit će završena na vrijeme i u potpunosti'', kazao je Peskov na pitanje Reutersa o primjedbama američkih dužnosnika koji su rekli da je Rusija tražila od Kine vojnu opremu.

Financial Times i Washington Post izvijestili su u nedjelju, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu.

No i kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je u ponedjeljak kao "dezinformaciju" izjave američkih dužnosnika na redovitom brifingu za novinare u Pekingu.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, koji se u ponedjeljak sastaje u Rimu s najvišim kineskim diplomatom Yangom Jiechijem, rekao je da će Peking "apsolutno" snositi posljedice bude li pomagao Moskvi izbjegavati zapadne sankcije nametnute zbog ruske agresije na Ukrajinu.

Peking nije osudio ruski napad i ne naziva ga invazijom, ali je pozvao na rješenje putem pregovora.

Kopirati
Drag cursor here to close