Obraćanje naciji

Kralj Felipe u božićnoj poruci pozvao na kompromis u Kataloniji

Kralj se obratio naciji četiri dana nakon što su na regionalnim izbporima u Kataloniji separatističke stranke ponovo došle na vlast.
Vijesti / Svijet | 25. 12. 2017. u 11:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kralj Felipe VI iskoristio je svoju tradicionalnu božićnu poruku u nedjelju navečer kako bi pozvao novoizabrani katalonski parlament da odustane od novih poteza ka secesiji od Španije.

''Put naprijed ne može nas ponovo voditi ka konfrontaciji ili ekskluzivitetu koji, kako i sami znamo, samo stvaraju neslogu, nesklad i ljutnju'', izjavio je španski monarh u govoru koji je prenosila državna televizija.

Kralj se obratio naciji četiri dana nakon što su na regionalnim izbporima u Kataloniji separatističke stranke ponovo došle na vlast. Španski premijer Mariano Rajoy raspustio je raniji saziv parlamenta koji je glasao u oktobru da proglasi Kataloniju neovisnom republikom, ali su njegove nade u poraz separatista propale nakon regionalnih izbora.  

''Ova 2017. u Španiji je bila, bez sumnje, teška godina za našu zajednicu, godina koja je, iznad svega, bila obilježena situacijom u Kataloniji. Njeni (katalonski) čelnici moraju se suočiti s problemima koji pogađaju sve Katalonce, poštujući njihove razlike i odgovorno djelujući u korist zajedničkog dobra'', poručio je Felipe.  

Posljednje kraljevo televizijsko obraćanje naciji bilo je 3. lustipada, dva dana nakon što je katalonska regionalna vlada usprkosila sudskoj odluci i održala je referendum o secesiji. Kralj je tada žestoko kritizirao katalonsku vladu zbog otvorenog pokazivanja nelojalnosti prema Španjolskoj.

 Njegov ton u božićnoj poruci bio je pomirljiviji, kada je priznao da, iako je Španija izrasla u punopravnu članicu Europske unije, "nije sve bilo uspješno" u posljednjim desetljećima

On je inzistirao na povratku "harmoničnoj koegzistenciji katalonskog društva, u svim njegovim različitostima, tako da te (separatističke) ideje ne dijele obitelji i prijatelje", prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close