Novi kralj

Kralj Charles prvi se put obratio naciji: Služit ću vam s ljubavlju i lojalno!

Nakon povratka iz Škotske u London, novi kralj Charles III. prvi se puta obratio naciji.
Vijesti / Svijet | 09. 09. 2022. u 19:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeno Kraljevstvo od jučer tuguje nakon što je objavljeno da je preminula kraljica Elizabeta II. Najdugovječnija vladarica u zemlji umrla je u 97. godini u svojoj rezidenciji Balmoral u Škotskoj, okružena bliskim članovima obitelji. Iz cijelog svijeta stižu izrazi sućuti, a u Londonu se ispred Buckinghamske palače okupljaju tisuće ljudi.

Nakon povratka iz Škotske u London, novi kralj Charles III. prvi se puta obratio naciji.

Novi britanski kralj Charles III. obratio se britanskoj i svjetskoj javnosti, nešto više od 24 sata nakon što je s 96 godina preminula njegova majka i najdugovječnija britanska kraljica Elizabeta II.

''Obraćam vam se danas s osjećajima tuge, započeo je vidno emocionalni kralj. Tijekom cijelog života kraljica je bila inspiracija nama i cijeloj obitelj. Kraljica Elizabeta lijepo je proživjela život i služila naciji. Tu službu narodu obećavam vam i ja. Zahvalan sam svim na izrazima sućuti, iz svih nacija. Njezina ljubav, vodstvo i razumijevanje bili su primjer svima nama. Proživjela je ispunjen život, održala je obećanje cjeloživotne službe. U svim zemljama Commonwealtha i cijelom svijetu prisutan je velik osjećaj zahvalnosti prema mojoj majci'' kazao je u kratkom obraćanju novi britanski kralj.

Dodao je da se Elizabeta na svoj 21. rođendan "zaklela i posvetila život ljudima". To je bilo više od obećanja, to je bila posvećenost. Poduzimala je žrtve, nikad se nije mijenjala. U svom životu vidjeli smo da voli tradiciju, ali i napredak koji nas je učinio velikom nacijom, rekao je.

''Kao što svaki pripadnik moje obitelji može potvrditi, imala je sposobnost da vidi najbolje u svim ljudima. Znam da njezina smrt donosi veliku tugu i dijelim taj osjećaj sa svima vama. Kada je došla na prijestolje, Ujedinjena Kraljevina je bila pod pritiskom posljedica Drugoga svjetskog rata. No, postali smo civilizacija koja se promijenila. Nevjerojatno sam ponosan na to što je Elizabeta II. učinila. Vladari imaju odgovornost. Odgojen sam da cijenim tradicije, vrijednosti i odgovornosti naše jedinstvene povijesti. Zavjetujem se, dok mi Bog bude dao, da ću čuvati vrijednosti naše zemlje. Gdje god živite, u zemljama Ujedinjenog Kraljevstva ili diljem svijeta, služit ću vam s ljubavlju i lojalno. Moj se život sada mijenja. Više neću moći dati toliko vremena i energije nevladinom sektoru. Ovo je vrijeme promjene za moju obitelj. Moja draga Camilla, koju sam oženio prije 18 godina, postaje kraljica supruga. Moj nasljednik William sada postaje vojvoda od Cornwalla, što sam ja bio više od pet desetljeća'' objavio je kralj.

Osvrnuo se i na princa Harryja i njegovu suprugu Meghan Markle.

''Želim iskazati ljubav Harryju i Meghan. U ovim trenucima bit ćemo svi zajedno, kao Commonwealth, kao zajednica. U ime cijele obitelji mogu ponuditi najveću zahvalnost za vašu sućut i podršku, to mi znači više nego što mogu opisati. Svojoj dragoj mami i pokojnom tati mogu samo reći hvala za svu ljubav i predanost obitelji, predanost zemljama i nacijama kojima je služila sve ove godine'', zaključio je kralj Charles III. svoj govor.

Njemački državni vrh u petak je u reakcijama na smrt britanske kraljice Elizabete II. ukazivao na njezine zasluge u pomirenju dvaju naroda nakon Drugog svjetskog rata.

''Žalimo za kraljicom Elizabetom II. Ona je i u Njemačkoj bila uzor i inspiracija za milijune. Njezino zalaganje za njemačko-britansko pomirenje nakon užasa Drugog svjetskog rata ostat će zapamćeni zauvijek'', priopćio je njemački kancelar Olaf Scholz.

Njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier je u knjigu žalosti izloženu u prostorijama veleposlanstva Velike Britanije u Berlinu također ukazao na zasluge Elizabete II. U procesu poslijeratnog pomirenja Njemačke i Velike Britanije.

''Vaše visočanstvo je mojoj zemlji nakon rata pružilo ruku pomirenja i Njemačka će zauvijek ostati odana njezinom primjeru prijateljstva i humanosti'', napisao je Steinmeier u knjigu žalosti.

Steinmeier je ukazao i na kraljičinu ulogu u stvaranju novije povijesti, ne samo Velike Britanije nego i čitavog svijeta.

''Kraljica Elizabeta je označila čitavo jedno stoljeće: njezin prirodni autoritet, njezino ogromno iskustvo i njezina uzorna savjesnost će nam ostati u živom sjećanju'', napisao je Steinmeier.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je poručila kako Njemačka žali sa svojim britanskim prijateljima.

''Elizabeta II. je gotovo čitavo stoljeće bila izvor snage i sigurnosti za svoju zemlju'', poručila je Baerbock preko Twittera.

Od četvrtka navečer građani Berlina ispred britanskog veleposlanstva ostavljaju cvijeće i pale svijeće. Prema odluci berlinske gradske uprave, Senata, Brandenburška vrata će u petak uvečer u čast Elizabete II. biti osvijetljena u bojama britanske zastave.

Kopirati
Drag cursor here to close