Treći val teško pogađa

Korona-drama u Portugalu

Tijekom cijele 2020. godine Portugal se mogao opisati kao pacijent obolio od korone s blagim simptomima.
Vijesti / Svijet | 03. 02. 2021. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Dpa / Ilustracija

Prepuni odjeli za intenzivnu njegu, šatori za trijažu ispred klinika, velik broj umrlih: treći val teško pogađa Portugal. Sada pomoć stiže i od njemačke vojske.

Tijekom cijele 2020. godine Portugal se mogao opisati kao pacijent obolio od korone s blagim simptomima. No to se početkom ove godine naglo promijenilo: Porast broja oboljelih u sedam dana je doslovce eksplodirao, trenutno iznosi skoro 850 novih infekcija na 100.000 stanovnika. Oko 43 posto svih poznatih zaraza i 44 posto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije zabilježeno je samo u siječnju 2021. godine, navele su zdravstvene službe ove zemlje.

Stanje je "veoma napeto", potvrdio je i Reinhard Naumann, šef lisabonskog ureda njemačke zaklade Friedrich Ebert. "Cjelokupno stanovništvo je vrlo nervozno s obzirom na ovaj dramatični razvoj situacije posljednjih dva, tri tjedna."

Kao razlog eskalacije vlada je navela mutirane varijante virusa koje su se prvi put pojavile u Velikoj Britaniji, ali i slabljenje mjera ograničenja tijelom božićnih blagdana. Odavno ponovo vrijedi strogi lockdown sa zatvorenim školama, trgovinama i restoranima, kao i ograničenja u kretanju. Zabranom putovanja vlada želi spriječiti širenje virusa dok se stanje ne popravi.

Šatori za trijažu

Sanitetska vozila su morala ponekad i satima čekati prije nego što su mogla prevesti pacijente u prepune bolnice, izvještava dopisnik DW-a iz Portugala Jan-Philipp Scholz. S oko 850 oboljelih širom zemlje odjeli intenzivne njege su skoro potpuno popunjeni, oko 6.700 oboljelih su hospitalizirani na drugim bolničkim odjelima. Ispred nekih klinika su postavljeni šatori za trijažu: u njima liječnici na temelju opskrbljenosti oboljelog kisikom i njegove tjelesne temperature odlučuju tko od novih pacijenata treba prvi dobiti medicinsku pomoć.

Po ubrzanom postupku su postavljeni šatori kako bi se mogli primiti dodatni pacijenti. Joao Roquette sa sveučilišta English University Lisabon je izjavio da je i košarkaška dvorana u njegovoj srednjoj školi pretvorena u mjesto za prijeme oboljelih od Covida-19. "Sportske dvorane su fleksibilne, to je prednost. One se zaista mogu jednostavno pretvoriti u privremenu bolnicu. Puno je teže pronaći odgovarajuće medicinsko osoblje i održati bolnicu u radu."

Dok oboljeli od korone bivaju zbrinuti u državnim zdravstvenim ustanovama, privatne klinike imaju druge zadaće, objašnjava Naumann za DW: "Privatni sektor je važan kako bi pacijenti koji nisu oboljeli od Covida, koji sada ne mogu biti primljeni u ustanove javnog zdravstva, bili zbrinuti", kaže on.

Veliki nedostatak osoblja

U borbi protiv akutnog vala korone vjerojatno najveći problem predstavlja nedostatak osoblja: Portugalska vlada je u petak priopćila da je 70 posto medicinskog osoblja inficirano koronavirusom. Njemačka vojska je u srijedu poslala tim pomoć od 26 osoba među kojima je osam liječnika koji će tamo ostati za sada tri tjedna. Transportnim avionom je prebačeno i 50 respiratora, 150 sprava za infuziju i 150 bolničkih kreveta. Portugalska ministrica zdravstva Marta Temido je prije tjedan dana zatražila pomoć od Njemačke. U Portugalu je Servico Nacional de Saude (SNS) preuzeo zdravstvenu prevenciju. Javno zdravstvo je u Portugalu, kako kaže Naumann, zbog brojnih mjera štednje posljednjih godina prije svega iz vremena Trojke puno pretrpjelo. Tokom krize eura je Portugal bio primoran na štednju koju mu je nametnula tzv. Trojka, koju su činile Europska središnja banka, Međunarodni monetarni fond i Europska komisija. "Čak i u ovoj zaoštrenoj situaciji imam dojam da je ministarstvo zaista dobro djelovalo", kaže Naumann.

Naumann vrlo pozitivno ocjenjuje napore SNS-a. "Moj dojam je da su od početka pandemije radili na tome da pripreme i stave na raspolaganje kapacitete (koje imaju)".

Što se tiče cijepljenja protiv koronavirusa, u portugalskim medijima se ono označava kao "simbolični start" jer i u Portugalu nema dovoljno cjepiva. Do kraja ožujka se planira cijepljenje oko 800 000 građana od ukupno deset milijuna. Odgovorni stoga računaju s nastavkom širenja virusa i velikim naporima na njegovom zaustavljanju, prenosi DW.

Kopirati
Drag cursor here to close