RASKRINKAVANJE

Komšić ipak održao sastanak sa španjolskim kraljem

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je u Madridu sa španjolskim kraljem Filipom VI.
Vijesti / Svijet | 09. 02. 2022. u 20:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Portal Raskrinkavanje.ba utvrdio je činjenice vezane za susret predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića s španjolskim kraljem Filipom VI u Madridu.

Naime, portal Bljesak.info je prvotno objavio kako se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine trebao sastati u Madridu sa španjolskim kraljem Filipom VI., ali da postoje dvojbene informacije o tome je li se sastanak održao.

No, portal Raskrinkavanje je pak nedvojbeno utvrdilo kako se sastanak jest dogodio. Bljesak.info je dopunu ove vijesti napravio 24.2.2022. godine.

Španjolski kralj Filip bio je pozitivan na COVID-19 ranije u srijedu nakon što je pokazao blage simptome tijekom noći i ostat će u izolaciji sedam dana, navodi se u priopćenju Kraljevske palače.

Činjenica da je kralj Felipe VI na testu bio pozitivan na Covid-19, utvrdilo je Raskrinkavanje, ne znači da se njegov sastanak sa Željkom Komšićem nije dogodio ili da neko “laže”. Raskrinkavanje se obratilo Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, kabinetu kraljevske obitelji i španjolskoj ambasadi u BiH upitom o tome je li i na koji način došlo do sastanka. Do vremena pisanja ove analize, odgovor su dobili od Ambasade Španjolske u BiH. Za Raskrinkavanje su naveli:

"U vezi sa dopisom kojeg ste uputili danas, 22. veljače, obavještavamo Vas da je Njegovo visočanstvo kralj Filip VI, nakon što je test pokazao da je pozitivan na Covid 19, 9. veljače održao sastanak sa predsjedavajućim Komšićem putem videokonferencije.

Shodno okolnostima, kako nam je pojašnjeno iz Kabineta predsjedatelja Predsjedništva BiH, Komšić je sa španskim kraljem razgovarao 'na mogući način'", pojašnjeno je u analizi Raskrinkavanja.

''Sugovornici su razgovarali o prijateljskim odnosima dvije države, o unapređenju političkih, ekonomskih ali i kulturnih veza dvije prijateljske zemlje. U tome smislu razgovarano je i o ideji otvaranja Instituta “Miguel de Cervantes” u Bosni i Hercegovini'', navode iz press ureda Željka Komšića.

Navode kako je ''predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izrazio zahvalnost Njegovom Veličanstvu Filipu VI za pomoć Kraljevine Španjolske koja je pružena tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu, pri tome izrazivši sućut zbog smrti generala Luisa Carvajala, koji je zapovijedao španjolskim trupama u Bosni i Hercegovini'', priopćeno je pak iz Predsjedništva BiH nakon sastanka.

Iz Komšićevog ureda poslali su priopćenje u kojemu navode kako je do sastanka došlo, a navedeni su i detalji razgovora.

Komšićev ured je priopćio kako je Kralj Filip VI istaknuo kako u vojsci Kraljevine Španjolske mnogi vojnici i generali osjećaju povezanost s Bosnom i Hercegovinom, te da su vrlo česta prisjećanja na angažman španjolske vojske u Bosni i Hercegovini.

''Kralj Filip VI izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se Vlada Kraljevine Španjolske obavezala na aktivniji angažman i pomoć Bosni i Hercegovini u oblasti ekonomske suradnje, naglasivši podršku očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, te da je to zajedničko i Bosni i Hercegovini i Kraljevini Španjolskoj. Također, kralj Filip VI je s tim u vezi naveo da u Kraljevini Španjolskoj posebno prate događaje u jednom od bosanskohercegovačkih entiteta'', dodaje se.

Komšić je kazao ''da se sva otvorena pitanja u Bosni i Hercegovini moraju rješavati uz više međusobnog razumijevanja, te isključivo kroz institucije države Bosne i Hercegovine''.

Komšić se sastao i s premijerom Kraljevine Španjolske Pedrom Sanchezom, koji je najavio službeni posjeti Bosni i Hercegovini.

Portal Bljesak.info, izmijenio je sporni članak 24. veljače

 

Kopirati
Drag cursor here to close