Gore pluća svijeta

Kolumbija prosvjeduje zbog požara u Amazoniji

Najveću svjetsku prašumu, u brazilskom Amazonu, trenutno uništava tisuće požara.
Vijesti / Svijet | 24. 08. 2019. u 11:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veliki broj građana izašao je na ulice kolumbijske Bogote u znak nezadovoljstva zbog nepoduzimanja potrebnih mjera u cilju gašenja požara koji već dva tjedna bjesne kišnim šumama u brazilskom dijelu Amazonije, prenosi Agencija Anadolija.

Kišne šume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine zahvatio je rekordni broj požara, podatci su državne agencije za svemirska istraživanja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da ta zemlja nema resurse da se izbori s požarom. Rekao je da njegova zemlja nema resurse za borbu protiv požara u Amazoniji.

Foto:Anadoliija / Kolumbija prosvjeduje zbog požara u Amazoniji

Najveću svjetsku prašumu, u brazilskom Amazonu, trenutno uništava tisuće požara.

Nacionalni institut za svemirska istraživanje (Inpe) priopćio je kako je ove godine u prašumama gorjelo 83 posto požara više nego 2018.

Od siječnja do kolovoza ove godine zabilježeno je više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja. Inpe navodi da se od četvrtka prati situacija na više od 9.500 požarišta.

Dim od požara u ponedjeljak je izazvao pomračenje u gradu Sao Paulu koje je trajalo oko sat vremena. Pomračenje su izazvali jaki vjetrovi koji su donijeli dim iz država Amazonas i Rondonia, oko 2.700 kilometara udaljenih od Sao Paula.

Foto:Anadoliija / Kolumbija prosvjeduje zbog požara u Amazoniji

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se također nalazi oko tri milijuna vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tijekom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

Kopirati
Drag cursor here to close