Ponovna izgradnja veza

Kolumbija i Venezuela uspostavile diplomatske odnose nakon tri godine

Kolumbijski veleposlanik Armando Benedetti u nedjelju je stigao u Caracas, a venezuelski je veleposlanik Félix Plasencia isti dan dočekan u Bogoti.
Vijesti / Svijet | 29. 08. 2022. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolumbija i Venezuela ponovno su uspostavile pune diplomatske odnose, tri godine nakon što ih je Caracas prekinuo zbog potpore Bogote oporbenom venezuelanskom čelniku Juanu Guaidu.

Kolumbijski veleposlanik Armando Benedetti u nedjelju je stigao u Caracas, a venezuelski je veleposlanik Félix Plasencia isti dan dočekan u Bogoti.

"Počinjemo raditi na ponovnoj izgradnji društvenih i ljudskih veza koje nas ujedinjuju", objavilo je kolumbijsko predsjedništvo u tvitu s fotografijama Benedettijeva dolaska u Venezuelu.

Prije polaska na put, Benedetti je u tvitu napisao da je njegova misija "ponovno izgraditi veze s našim susjedom i popraviti štetu nanesenu u srcima naših ljudi kao rezultat prekida odnosa koji se nikada nije trebao dogoditi".

Novi kolumbijski ljevičarski predsjednik Gustavo Petro i venezuelski predsjednik Nicolas Maduro najavili su da će obnoviti diplomatske odnose ranije ovog mjeseca, prenosi Hina.

Madurova vlada prekinula je odnose s Bogotom u veljači 2019. nakon što je tadašnji predsjednik Ivan Duque priznao oporbenog čelnika Guaida za privremenog čelnika Venezuele.

Deseci zemalja priznali su Guaida, ali on nije uspio svrgnuti Madura koji ima potporu vojske.

Maduro je osvojio drugi mandat na kontroverznim izborima 2018. Gospodarski slom i politički nemiri natjerali su milijune Venezuelaca da pobjegnu u inozemstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close