Njemačka

Kokain se više trošio tijekom pandemije

Psiholozi porast konzumacije kokaina povezuju i s većim opterećenjima koje je donijela pandemija poput rada od kuće ili online nastava.
Vijesti / Svijet | 04. 06. 2021. u 15:46 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom pandemije koronavirusa u Njemačkoj se osjetno povećala potrošnja kokaina, pokazalo je jedno istraživanje javnog servisa ARD objavljeno u petak.

Analize otpadnih voda u Berlinu, koje su za ARD u svibnju proveli stručnjaci Berlinske vodoopskrbe i Tehničkog sveučilišta u Dresdenu, pokazale su dvostruko veću količinu tvari koje nastaju konzumacijom kokaina nego prilikom posljednjeg mjerenja 2017.

I u ostalim njemačkim gradovima poput Dredsena, Nuernberga ili Erfurta je naglo porasla konzumacija kokaina.

''Gradovi koji su prije bilježili nisku konzumaciju se sada nalaze među onima gdje je potrošnja kokaina u najsnažnijem porastu'', rekao je voditelj projekta za urbanu hidrologiju pri Tehničkom sveučilištu u Dresdenu Bjoern Helm.

Povećanje prometa kokaina potvrđuju i istražni organi u Berlinu.

''Mi ne samo u Berlinu nego i na području cijele Njemačke bilježimo porast broja kaznenih djela vezanih uz konzumaciju i prodaju kokaina'', rekao je Olaf Schremm, predvodnik odjela za borbu protiv narkotika pri Berlinskoj policijskoj upravi.

''Ekstremni porast konzumacije kokaina'', kako je rekao Schramm, povezan je i s novim servisom "online dostave" narkotika.

''To je fenomen kojeg smo otkrili tijekom pandemije'', rekao je Scramm koji je ukazao i na rekordne zaplijene kokaina poput onog početkom godine u hamburškoj luci kada je zaplijenjeno 16 tona kokaina.

Psiholozi porast konzumacije kokaina povezuju i s većim opterećenjima koje je donijela pandemija poput rada od kuće ili online nastava.

''Posebno se žene nalaze pod pritiskom jer su mišljenja da moraju uvijek funkcionirati sto posto'', kaže Ute Keller, liječnica na Klinici za ovisnosti u Berlinu.

Kopirati
Drag cursor here to close