Pentagon

Koalicija pod američkim vodstvom ubila 54 civila u zračnim udarima

Vijesti / Svijet | 02. 12. 2016. u 14:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija pod američkim vodstvom ubila je 54 civila između 31. ožujka i 22. listopada u zračnim udarima po ciljevima Islamske države u Siriji i u Iraku, povećavajući broj civilnih žrtava na 134 od početka kampanje u 2014., priopćio je Pentagon.

''Civilne pogibije dogodile su se u šest zračnih udara u Siriji i u jednom u Iraku tijekom tog razdoblja, navodi se u priopćenju Pentagona i dodaje da su neke od žrtava bile "neizbježne". Još tri izvještaja primljena u listopadu su pod procjenama, priopćio je Pentagon.

Najpogibeljniji zračni udar dogodio se 18. srpnja 2016. u blizini sirijskog grada Manbija u kome su ubijena 24 civila, dok je istovremeno poginulo stotinjak militanata Islamske države, navodi Pentagon.

Pentagon također tvrdi da su ubijeni civili bili ljudi "koji su bili pomiješani s borcima" u poznatoj regiji za izvođenje napada Islamske države u kojoj nijedan civil nije uočen u razdoblju od 24 sata prije udara.

Brojke Pentagona proturječe procjenama londonske organizacije za ljudska prava Amnesty International da je tristotinjak civila ubijeno u 11 koalicijskih zračnih udara samo u Siriji, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close