Piloti

Kinezi velikim novcem vrbuju britansko znanje

Britanske vlasti su 2019. godine primijetile da je Kina vrbovala određeni broj bivših pilota. Ti su pokušaji ponešto zastali tijekom pandemije Covida…
Vijesti / Svijet | 18. 10. 2022. u 11:27 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodna Republika Kina pokušava vrbovati bivše britanske vojne pilote velikim iznosima novca kako bi prenijeli svoju stručnost kineskoj vojsci, navodi britansko ministarstvo obrane, prenosi BBC.

Ministarstvo dodaje da je nekih trideset bivših britanskih vojnih pilota već otišlo obučavati pripadnike kineske Narodne oslobodilačke vojske.

Jako dobar iznos

Stoga je Ujedinjeno Kraljevstvo izdalo obavještajno priopćenje i upozorilo bivše vojne pilote da ne rade za kinesku vojsku.

Kina i dalje pokušava pridobiti pilote, sada je i pojačala napore, tvrde zapadni dužnosnici.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Velike Britanije rekao je da su obuka i regrutiranje pilota u skladu s britanskim zakonima, ali da dužnosnici u Britaniji i drugim zemljama pokušavaju odvratiti pilote da pristanu na takve ponude.

''Nude jako dobar iznos. Novac je snažan motivator'', rekao je jedan zapadni dužnosnik, prenosi BBC.

Smatra se da se nekim bivšim pilotima nudi čak i do 240.000 funti. Kina pomoću njihovog iskustva želi bolje razumjeti na koji način funkcioniraju zapadni zrakoplovi ali i znanje samih pilota, što su informacije koje bi mogle biti vitalne u slučaju bilo kakvog sukoba, poput onoga s Tajvanom.

Odavanje tajni?

Britanske vlasti su 2019. godine primijetile da je Kina vrbovala određeni broj bivših pilota. Ti su pokušaji ponešto zastali tijekom pandemije Covida jer nije bilo moguće putovati u Kinu, no sada su opet krenuli s regrutiranjem.

Neki od pilota su u kasnim 50-im godinama i tek su nedavno napustili vojsku. Na meti su i piloti drugih zemalja. Dužnosnici su rekli da ih Kina pokušava pridobiti preko posrednika i da je u cijeli proces umiješana vojna pilotska akademija sa sjedištem u Južnoj Africi.

Za sada nema dokaza da je bilo koji od pilota prekršio Zakon o službenoj tajni ili da je počinio bilo kakav kriminalni akt.

''Poduzimamo odlučne korake kako bismo zaustavili kineske pokušaje regrutiranja aktivnih i bivših pilota Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva za obuku kineske Narodne oslobodilačke vojske'', rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane.

Kopirati
Drag cursor here to close