Javlja državni medij

Kinezi uočili neidentificirani leteći objekt: Sprema se rušenje

Vijesti / Svijet | 12. 02. 2023. u 14:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Screenshot Google Maps / Kinez uočili neidentificirani leteći objekt

Kineski državni medij Global Times na Twitteru je objavio da je i u Kini uočen leteći objekt.

Objavili su kako su lokalne vlasti uočile neidentificirani leteći objekt u vodama nedaleko obalnog grada Rizhao u istočnoj kineskoj pokrajini Shandong, prenosi Jutarnji.hr

"Spremaju se srušiti objekt", navodi Global Times dodajući da se ribare upozorava da se drže na sigurnoj udaljenosti.

Kada je objekt otkriven, kineska vojska je obavljala vojnu misiju u sjevernom Žutom moru, piše hongkonški portal Dimsum daily.

"Uprava za pomorsku sigurnost provincije Liaoning izdala je prošlog tjedna upozorenje za plovidbu, navodeći da će se od 16 sati u nedjelju do 16 sati sljedeće nedjelje (19. veljače) izvoditi vojne misije. Među njima će se gađati bojevim streljivom od 8 ujutro u ponedjeljak (13.) do 16 sati u petak (17.), a ostalim brodovima je zabranjen ulazak. Neki korisnici društvenih mreža nagađali su da objekt potječe iz Sjedinjenih Država ili njihovih saveznika. Neki su čak komentirali:

"Osveta je došla vrlo brzo", piše ovaj portal. Kineski novinar i bivši glavni urednik i stranački tajnik konzervativnog popularnog medija Global Times, Hu Xijin, rekao je da se "ova godina može nazvati 'godinom NLO-a' i 'godinom obaranja'. Dakle, trebali bismo biti oprezniji", komentirao je.

Treći put u tjedan dana 

Podsjetimo, neidentificirani objekt oboren je jučer iznad sjeverne Kanade, što je treći put u tjedan dana da su američki borbeni zrakoplovi srušili objekte u zračnom prostoru Sjeverne Amerike, odnosno drugi objekt koji su Sjedinjene Države oborile u samo 24 sata.

U petak je američki F-22 oborio neidentificirani objekt u zračnom prostoru Aljaske, a prošlog su vikenda F-22 uz obalu Južne Karoline srušili kineski balon, za koji SAD tvrdi da služi za špijunažu, dok Kina tvrdi da je to civilna letjelica koja se koristi u istraživačke svrhe, uglavnom meteorološke.

U najnovijem slučaju obaranja iznad kanadskog Yukona objekt je srušio američki vojni lovac F-22, potvrdio je kanadski premijer Justin Trudeau koji je potvrdio da je on izdao naredbu za rušenje. Dodao je i da se čuo s američkim predsjednikom Bidenom.

Objekt je oboren projektilom AIM-9X s američkog F-22. S istim projektilom i borbenim zrakoplovom u petak je oboren neidentificirani objekt iznad Aljaske, a 4. veljače kineski balon.

Nije povezano? 

U ovom trenutku nema naznaka da neidentificirani objekti imaju bilo kakve veze s kineskim balonom, ali čini se da su dužnosnici nacionalne sigurnosti i u SAD-u i u Kanadi i dalje nervozni, piše CNN.

Savezna uprava za zrakoplovstvo privremeno je bila zatvorila u subotu oko 16:20 po pacifičkom vremenu i dio zračnog prostora u Montani. NORAD je kasnije u priopćenju rekao da je do zatvaranja došlo zbog otkrivanja radarske anomalije te da je NORAD poslao borbene zrakoplove da istraže.

Kako javlja CBS News, u istragu se uključuje i američki FBI koji će pomagati kanadskim službama. Čini se da je riječ o cilindričnom objektu, manjem od kineskog balona, rekla je kanadska ministrica obrane.

"Objekt je letio na visini od otprilike 12.000 metara, nezakonito je ušao u kanadski zračni prostor i predstavljao razumnu prijetnju sigurnosti civilnog leta", dodala je.

"Ako je to bio još jedan kineski špijunski balon, to ukazuje da je Kina ili nekompetentna u upravljanju njima ili potencijalno namjerno provocira SAD", rekao je Michael P. Mulroy, bivši dužnosnik Pentagona za The New York Times, dodajući da je važno da SAD i Kina u ovim trenucima održavaju izravnu komunikaciju, posebno između vojski. Kina se nije oglasila vezano uz objekte oborene u Kanadi i na Aljasci.

Kopirati
Drag cursor here to close