Problemi na pomolu

Kina zaprijetila Tajvanu i SAD-u: ''Ne idite dalje opasnim putem''

Kina je pozvala SAD "da ne ide dalje pogrešnim i opasnim putem".
Vijesti / Svijet | 06. 04. 2023. u 11:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: AFP / Sastanak SAD-Tajvan

Kina je u četvrtak obećala da će odgovoriti na poteze Tajvana nakon sastanka između predsjednika Zastupničkog doma SAD-a i predsjednice te ostrvske zemlje, rekavši da se "SAD nalazi na pogrešnom i opasnom putu", prenosi AP.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Kevin McCarthy ugostio je u srijedu predsjednicu Tajvana Tsai Ing-wen-a u znak podrške SAD-a ovom samoupravnom otočju, za koje Kina tvrdi da je njena teritorija, zajedno sa dvostranačkim izaslanstvom od više od desetak američkih zakonodavaca.

Bidenova administracija je rekla da nema ničeg provokativnog u vezi sa posjetom Tsai, koja je posljednja od šest njih koje su bile upriličene dosad.

Ipak, ova posjeta se dogodila u trenutku kada su odnosi SAD-a i Kine pali na povijesno nizak nivo, a podrška SAD-a Tajvanu postaje sve veća tačka razdora između ove dvije svjetske sile. 

Ali, formalni oblik sastanka i najviši rangirani dužnosnici koji su se našli u izaslanstvu Kongresa, mogli bi navesti Kinu da na to gleda kao na eskalaciju. Nije poznato da se ijedan predsjedavajućii donjeg doma sastao s predsjednikom Tajvana na tlu SAD-a otkako su SAD prekinule formalne diplomatske odnose 1979. godine.

U odgovoru na sastanak, Peking je rekao da će preduzeti "odlučne i snažne mjere za odbranu nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta", u priopćenju koje je u četvrtak rano ujutro objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Kina je pozvala SAD "da ne ide dalje pogrešnim i opasnim putem".

Do četvrtka popodne nije bilo vidljivih znakova vojnog odgovora velikih razmjera kao što je to ranije činila Kina.

''Poduzet ćemo odlučne mjere da kaznimo separatističke snage 'tajvanske nezavisnosti' i njihove akcije, te odlučno zaštitimo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje'', navodi se u priopćenju kineskog ureda za poslove Tajvana u četvrtak ujutro, u kojem se Tsai i njena politička stranka nazivaju separatistima.

Kineski ratni brodovi angažirani su u zajedničkoj patrolnoj i inspekcijskoj operaciji u Tajvanskom moreuzu koja će trajati tri dana, objavili su državni mediji u četvrtak ujutro.

Uprava za pomorsku sigurnost Fujiana priopćila je da će njen brod, Haixun 06, pregledati teretne brodove i druge u vodama koje plove između Tajvana i Kine u sklopu ove operacije.

Kopirati
Drag cursor here to close